Ugrás a tartalomra
A fesztivál
Pannon RTV

Ma zárul a 25. Nemzetközi Könyvfesztivál Budapesten

2018-04-22
09:48
2018-04-22
18:39
Forrás
Pannon RTV
A négynapos esemény a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztivál korszerű kiállítóterekkel várta a látogatóit a Millenárison.
Könyvek

Ma fejeződik be a huszonötödik Nemzetközi Könyvfesztivál Budapesten. Évről évre díszvendégként bemutatkozik egy-egy ország vagy régió kultúrája, irodalma és könyvkiadása. Idén Szerbia volt a díszvendég.

A standok

A Forum Könyvkiadó Intézet - egyebek mellett - a traN(S)zakció műfordítás-sorozat legújabb darabjaival érkezett. Virág Gábor, igazgató, Fórum Kiadó: „Annak ellenére, hogy mi már évek óta készültünk a mögöttünk levő napokra, a szerb díszvendégségre, olykor nem éreztük ugyanezt a komolyságot a többi szerb partner részéről. Évek óta járunk ide és tudjuk milyen fontos rendezvényről van szó, hogy mennyi ember megfordul. Láttuk a többi díszvendég országnak a szereplését is, akik megérezték azt, hogy ilyenkor nemcsak az illető országnak az irodalmát, hanem az egész kultúráját, a turisztikai lehetőségeit, a gasztronómiai lehetőséget is be lehet mutatni és egy pozitív országképet lehet kialakítani az adott országról.”

Érdeklődők

A könyvfesztiválon bemutatták Gecse Géza történész Nemzetpolitika - szorítóban című könyvét is. A kötet a magyar közélet tizenöt esztendejének a kordokumentuma. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Kordokmentumnak tekinthető és hiteles is, hiszen hatvanhárom olyan vitaest van benne, amely hű lenyomatát adja az elmúlt évek nemzetpolitikájának, illetve azt, hogy 2002-óta mi történt a nemzetben, nemzetpolitikában a határon túl. Olyan szereplők jelennek meg, akik valóban alakító tényezői voltak az elmúlt időszaknak.”

Olvas az államtitkár-helyettes

Lukács Sándor ismert magyarországi színész is dedikált a könyvfesztiválon. Azt mondta, a itt megjelent kötetben megjelent versek nem a színész versei, hanem a költő versei. Első kötete 1985-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. „Vannak emberek, akik nem mennek el bizonyos dolgok mellett, és gondolataik támadnak róluk. Akár egy csendélet, vagy az almán visszatükröződő fény, egy gyönyörű erdőszél látványa, egy séta is ihletet adhat. Az emberek nyolcvan százaléka továbbsétál, az író ember meg megírja.”

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente csaknem 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül. Mintegy 50 ezer kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Szerbia
díszvendég

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:42, Frissítve: 22:16

20 éves a Juhász zenekar

20 éves fennállását ünnepli a Juhász zenekar, 2000. májusában alakult a társulat. A zenekar az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé nőtte ki magát.
18:58, Frissítve: 19:31

Kalmár Ferenc: Legyenek büszkék magyarságukra!

Szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjaikat és hazánkat, Magyarországot és a Kárpát-medencét - üzeni a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából Kalmár Ferenc.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.