Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Véget ért a 16. Vajdasági Szabadegyetem

2018-07-08
09:04
2018-07-08
19:10
Forrás
Pannon RTV
Szombat este véget ért a XVI. Vajdasági Szabadegyetem a kishegyesi Kátai-tanyán.

Eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött a szabadegyetem résztvevői. Zabos Anita, Zentagunaras: „Sokszínűek az előadások, és utána még a délutáni programokat is színessé teszik a különböző témájú workshop-ok. Vannak játékok is, minden nap másfajta jellegű versenyek. Szóval kihívás, hogy megismerjük egymást, valamint a versenyszellemet és a csapatépítést is elősegítik. Nekem nagyon tetszik.”

A különböző régiókból érkező vendégek szintén elismerően vélekednek a rendezvényről.

Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke: „Egy összetartó fiatal társaság jött itt össze. Tetszenek az ülések, illetve a témák. Tapasztalatszerzés céljával jöttünk, mivel szeretnénk nálunk is szervezzünk valami hasonlót.”

Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke: „Érdekeltek minket az itteni rendezvények, szervezési folyamatok, hiszen nekünk is fontos az, hogy tapasztalatot szerezzünk és más közösségeket megismerjünk, valamint az hogy olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyekből a későbbiekben egy kárpát-medencei összefogás lehet.”

A rendezvény központi témája idén az internet világa volt. A programokat leginkább a közösségi hálón folytatott tevékenységek megvitatása határozta meg. Az ifjúsági kerekasztal résztvevői is az online világ által nyújtotta lehetőségeket mérlegelték.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség budapesti irodájának munkatársa: „Mi úgy tekintünk ezekre a megoldásokra, mint egyfajta szükséges segítségre, ami eljuttatja az üzenetünket a szélesebb tömegekhez, a kárpát-medencei magyarsághoz, illetve a világ magyarságának az egészéhez, amely üzenet viszont a személyes kontaktus, tapasztalás és jelenlét fontosságára hívja fel a figyelmet.”

Az utolsó napon megválasztották az idei csapatjátékokon legjobban teljesítő csapatokat, valamint bemutatták a műhelymunkákon készült projekteket is.

A négynapos Szabadegyetem idei fő témáját olyan előadók dolgozták fel, mint Csernus Imre pszichiáter, vagy Hevesi Krisztina pszichológus. Sok résztvevőt fogott meg azonban az előadások témáinak aktualitása, de sokan érkeztek a jó hangulat miatt is.

Bárány Dóra, résztvevő, Ada: „Elsősorban amiatt jöttem, hogy az előadásokat megnézhessem, másodsorban a barátkozás miatt is.”

Gazdag Dávid, résztvevő, Bajmok: „Csernus Imre előadására mindenféleképp megérte eljönni. Sok olyan dolgot mondott, amit felhasználhatok az életemben.”

A szabadegyetemet idén is a Vajdasági Ifjúsági Fórum szervezte. A szervezők elmondták, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a részvevőktől. Német Tamara szerint az elmúlt évek talán legsikeresebb Szabadegyetemét hozták össze idén. „A tavalyi évben elkövettük azt a hibát, hogy mellőztük a csapatjátékokat. Idén ebből nem volt hiány, mert csapatjátékból és workshopból is ugyanannyi volt. Véleményem szerint mindkettő jól sikerült.”

A szervezők tehát elégedettek az idei rendezvénnyel, amelynek programtervét elmondásuk szerint sikerült maximálisan megvalósítani. Berkó Szilárd, elnök, VIFÓ: „Az előadásokról, a workshopokról, a csapatjátékokról tényleg pozitív visszajelzéseket hallottam eddig. Igazából belső elégedettséggel tölt el az, hogy mintegy 110-120-an itt vagyunk és egy eredményes közösségépítő rendezvényen tudunk részt venni mindannyian.”

A zárónapon ifjúsági kerekasztal, workshop, diplomaosztó és a záróünnepség, utána pedig buli várta a rendezvény résztvevőit.

Vajdasági Szabadegyetem
Kishegyes
Kátai tanya

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.