Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Véget ért a 16. Vajdasági Szabadegyetem

2018-07-08
09:04
2018-07-08
19:10
Forrás
Pannon RTV
Szombat este véget ért a XVI. Vajdasági Szabadegyetem a kishegyesi Kátai-tanyán.

Eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött a szabadegyetem résztvevői. Zabos Anita, Zentagunaras: „Sokszínűek az előadások, és utána még a délutáni programokat is színessé teszik a különböző témájú workshop-ok. Vannak játékok is, minden nap másfajta jellegű versenyek. Szóval kihívás, hogy megismerjük egymást, valamint a versenyszellemet és a csapatépítést is elősegítik. Nekem nagyon tetszik.”

A különböző régiókból érkező vendégek szintén elismerően vélekednek a rendezvényről.

Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke: „Egy összetartó fiatal társaság jött itt össze. Tetszenek az ülések, illetve a témák. Tapasztalatszerzés céljával jöttünk, mivel szeretnénk nálunk is szervezzünk valami hasonlót.”

Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke: „Érdekeltek minket az itteni rendezvények, szervezési folyamatok, hiszen nekünk is fontos az, hogy tapasztalatot szerezzünk és más közösségeket megismerjünk, valamint az hogy olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyekből a későbbiekben egy kárpát-medencei összefogás lehet.”

A rendezvény központi témája idén az internet világa volt. A programokat leginkább a közösségi hálón folytatott tevékenységek megvitatása határozta meg. Az ifjúsági kerekasztal résztvevői is az online világ által nyújtotta lehetőségeket mérlegelték.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség budapesti irodájának munkatársa: „Mi úgy tekintünk ezekre a megoldásokra, mint egyfajta szükséges segítségre, ami eljuttatja az üzenetünket a szélesebb tömegekhez, a kárpát-medencei magyarsághoz, illetve a világ magyarságának az egészéhez, amely üzenet viszont a személyes kontaktus, tapasztalás és jelenlét fontosságára hívja fel a figyelmet.”

Az utolsó napon megválasztották az idei csapatjátékokon legjobban teljesítő csapatokat, valamint bemutatták a műhelymunkákon készült projekteket is.

A négynapos Szabadegyetem idei fő témáját olyan előadók dolgozták fel, mint Csernus Imre pszichiáter, vagy Hevesi Krisztina pszichológus. Sok résztvevőt fogott meg azonban az előadások témáinak aktualitása, de sokan érkeztek a jó hangulat miatt is.

Bárány Dóra, résztvevő, Ada: „Elsősorban amiatt jöttem, hogy az előadásokat megnézhessem, másodsorban a barátkozás miatt is.”

Gazdag Dávid, résztvevő, Bajmok: „Csernus Imre előadására mindenféleképp megérte eljönni. Sok olyan dolgot mondott, amit felhasználhatok az életemben.”

A szabadegyetemet idén is a Vajdasági Ifjúsági Fórum szervezte. A szervezők elmondták, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a részvevőktől. Német Tamara szerint az elmúlt évek talán legsikeresebb Szabadegyetemét hozták össze idén. „A tavalyi évben elkövettük azt a hibát, hogy mellőztük a csapatjátékokat. Idén ebből nem volt hiány, mert csapatjátékból és workshopból is ugyanannyi volt. Véleményem szerint mindkettő jól sikerült.”

A szervezők tehát elégedettek az idei rendezvénnyel, amelynek programtervét elmondásuk szerint sikerült maximálisan megvalósítani. Berkó Szilárd, elnök, VIFÓ: „Az előadásokról, a workshopokról, a csapatjátékokról tényleg pozitív visszajelzéseket hallottam eddig. Igazából belső elégedettséggel tölt el az, hogy mintegy 110-120-an itt vagyunk és egy eredményes közösségépítő rendezvényen tudunk részt venni mindannyian.”

A zárónapon ifjúsági kerekasztal, workshop, diplomaosztó és a záróünnepség, utána pedig buli várta a rendezvény résztvevőit.

Vajdasági Szabadegyetem
Kishegyes
Kátai tanya

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.