Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

2021.10.23
14:24
2021.10.23
18:03
Forrás
Pannon RTV
Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója. Egy hét alatt tíz amatőr színjátszócsoport mutatkozott be, a zsűri pedig kiosztotta a díjakat. Az esemény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.
Pannon RTV

Tíz előadást nézett végig a háromtagú zsűri az idei találkozón.

Ágoston Pribilla Valéria egy rövid kihagyás után most tizedik alkalommal bírálta a társulatokat.

„Az elmúlt hét valóban a csoda jegyében zajlott. Nagyon jó volt találkozni a régi társulatokkal, a régi ismerősökkel, nagyon jó volt új arcokat látni a színpadon, jó volt megtapasztalni mennyire élő a színjátszók munkája, mennyire komolyan veszik.”

Pannon RTV

A két fődíj egyikét, a Bambach Róbert-díjat a legjobb új formákat kereső előadásért, a Palicsi Színjátszó Grund vihette haza, ők először vettek részt a találkozón.

Kalmár Zsuzsa, színész: „Mi a József Attilánkat hoztuk el a Tiszta szívvel-t, amit azért kezdtünk el csinálni, mert az Arnold Ildikó kolléganőmmel, akivel együtt csináljuk a grundot, van egy ilyen megegyezésünk, hogy a gyerekeknek próbáljuk minden évben, az előadáson túl, az általános műveltségüket, az irodalmi kis ablakaikat kinyitogatni, hogy egyre többet tudjanak meg a világról.”

A Pataki László-díjat, a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület kapta egy kortárs dráma színreviteléért. Idén Rókus Zoltán Tyúklétrájával mutatkoztak be.

László Sándor, rendező: „Azonnal beleszerettem. Olyasmiről ír, amit mi ismerünk, amit mi nap, mint nap megélünk. Elsősorban csoportban gondolkodom, nem szeretnék kihagyni senkit se, és ez a darab alkalmas volt arra. Sokszereplős darab, jut mindenkinek.”

A szajániak idén nem jelentek meg előadással, de házigazdaként az egy hét előadásait végignézve azt mondták, jövőre ők is neveznek.

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója
Szaján
díjátadó
Pataki László-díj
Szirmai Károly MME
Palicsi Színjátszó Grund

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű