Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Véget ért az Európai Filmek 29. Palicsi Fesztiválja

2022.07.23
09:24
2022.07.23
16:04
Forrás
Pannon RTV
Péntek este adták át a díjazottaknak az elismeréseket. A szervezők elárulták, máris készülnek a jövő évi, 30. szemlére.

Elsőként Michel Hazanavicius francia rendezőt szólították a szabadtéri Nyári Színpadra, aki Lifka Sándor-díjban részesült, amiért pályája során sokat tett a filmművészetért. Ő írta, rendezte és vágta például a The Artist – A némafilmes című 2011-es alkotást, amelyért Oscar-díjat is kapott. Hazanavicius azt mondta, sokat jelent neki a Lifka-díj, megérintette, hogy neki adták, és örül annak, hogy itt, Palicson európai filmeket lehet nézni mozis körülmények között, mert így teremtődik meg leginkább a kapcsolat néző és film között. A fesztivál záróestéjének első filmje Michel Hazanavicius műve, a Végső vágás című horror-komédia volt.

A nemzetközi filmkritikusok a Rimini című osztrák-francia-német filmet díjazták. Három szereplő is képviselte az alkotást, a Ritchie Bravo egykor híres popsztárt alakító Michael Thomas pedig azt mondta, hogy annyira tetszik neki a palicsi filmfesztivál és Szerbia, hogy szeretné felvenni a szerb állampolgárságot.

A filmkritikusok különdíjban részesítették a Pamfir című drámát, amelynek rendezője, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk idén a Palicsi Torony-díjat is elnyerte. Az elismeréseket az ukrán rendező filmjének egyik szereplője, Yelena Khokhlatkina vette át. A Pamfirt szintén a záróesten vetítették a Nyári Színpadon.

A palicsi filmfesztivál fődíját, az Arany Torony-díjat az M.R.I., vagyis a Mágneses rezonancia című filmnek ítélték oda, amelyet Cristian Mungiu (Mungyu) román rendező forgatott.

A fesztivál zsűrije egy különdíjat is kiosztott. A Szelíd című magyar dráma két rendezőjének, Nemes Annának és Csuja Lászlónak a munkáját ismerték el, akik – ahogy fogalmaztak – tehetséggel és nagy fokú érzékenységgel készítették el a filmet, gyengéd és lelket megérintő pillanatokat teremtve egy olyan világban, amely lehetetlen áldozatok árán követeli meg a tökéletességet. A különdíjat a Szelíd egyik szereplője, az edző Ádámot alakító Turós György vette át Palicson.

A palicsi filmfesztivál záróestéjén Radoslav Zelenović fesztiváligazgató is szólt a közönséghez. Megköszönte az egyhetes figyelmet, és bejelentette, jövőre, 2023-ban július 15-től 21-ig rendezik meg a szemlét, amely jubileumot ünnepel majd, hiszen akkor szervezik meg 30. alkalommal.

Európai Filmek 29. Palicsi Fesztivája
palicsi filmfesztivál
díjátadó

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.