Ugrás a tartalomra

Véget ért az Interetno

2022.08.28
07:56
2022.08.28
16:10
Forrás
Pannon RTV
A Visszatekintés - Kodály és Bartók nyomában című produkcióval zárult az idei, 21. Interetno Fesztivál. A Kecskemét Táncegyüttes és a Népkör Róna táncegyüttese közös előadással emlékezett meg a két zenei óriásról.

Koprodukciós előadással zárta az idei fesztivált a Népkör csapata. Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságának néhány mozzanatát állította színpadra közösen a szabadkai Róna és a Kecskeméti Táncegyüttes.

Szécsi Viktória, művészeti vezető, Róna táncegyüttes: „Nagyon nagy kihívás elé állított bennünket ez a produkció, saját magamat is kihívás elé állítottam, mint alkotót és rendezőt, de a már meglévő koreográfiákból táplálkoztunk. Nagyon komoly szakmai és elméleti utánajárást igényelt, míg áthatotta lelkemet Bartók gondolatmenete és gondolkodásmódja, de azt hiszem sikerült megtalálni magunkat benne.”

Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, egy évig készültek erre a táncszínházi előadásra. Sok közös és külön próbával állt össze a végleges forma.

„Egy közös nyelvet beszélünk és itt most nemcsak a magyarra gondolok, hanem a néptáncra és a néptáncból táplálkozó gyökereinkből fakadó néphagyományra. Mind a két csoport ebből táplálkozott. A Kodály és Bartók feldolgozásokra, hegedűduókra, mindenféle szimfonikus művekre is ebből a forrásból merítettünk.”

Ezzel hivatalosan is véget ért a huszonegyedik Interetno Fesztivál. Később a Népkörben éjszakába nyúló klubestet, Goodbye party-t tartottak a fesztivál vendégeivel.

Interetno Fesztivál
Szabadka
záróest

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.