Ugrás a tartalomra

Véget ért az V. Kulturális Filmek Fesztiválja

2019.08.24
23:55
2022.05.12
10:08
Forrás
Közlemény
A közmédia csíkszeredai tudósítói nyerték az V. Kulturális Filmek Fesztiválja filmversenyét Szatmárcsekén.

A rendezvény egyik alapítója Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező tavalyi haláláig volt a filmverseny zsűrielnöke. Lelkesedése, nemzeti hitvallása, a magyar kultúráért tett munkája ma is erőt ad a szervezőknek és az alkotóknak egyaránt.

Azok a rövid internetes videók versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. Téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében”.

A világban szétszórattatásban élő honfitársainkat a magyar kultúra, a nemzeti identitásunk köti össze, aminek egyik felülete a filmversenynek otthont adó Tudósítók.hu, ahol a Kárpát-medence helyi magyar televíziósai nap, mint nap erősítik bennünk a nemzeti összetartozás érzését.

A legjobb filmek készítői idén több mint 2 millió forint értékű díjat kaptak. A Tudósítók.hu oldalon augusztus 3-ig tartó közönségszavazás alapján a szatmárcsekei döntőbe 25 film jutott be. Ezeket a filmeket pontozta a zsűri, majd - a végleges döntés előtt - az augusztus 24-én délelőtt Szatmárcsekén megjelent alkotók számára személyesen is értékelte.

Az alkotók és a zsűri tagjai együtt átmentek a csónakos fejfás temetőbe, ahol megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét. Tiba Zsolt a település lelkipásztora a református templomban istentiszteleten a résztvevőkkel együtt emlékezett meg Kerényi Imréről.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész, tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.

A 300 ezer Ft-os közönségdíjat a Parázson született című filmjükért a Pannon RTV munkatársai, Búzás Zsuzsanna és Huszár Krisztián vihette haza Szabadkára.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által felajánlott 800 ezer Ft-os fődíját a közmédia csíkszeredai tudósító a Küzdelem a hősökért című film alkotói Csúcs Mária és Csúcs Péter kapta.

A 2. helyért járó 400 ezer Ft-ot az Erdély és Románia ,,nagy egyesülése,,100 című film alkotója Margittai Gábor rendező vette át.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott 3. helyért járó 250 ezer Ft-ot a Miasszonyaink – A topolyai zárda nővérei című film készítője Gazsó Orsolya vihette haza Délvidékre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer Ft-os különdíját Egyedi Gábor a Csepp a tengerben: szamosardói szórványkollégium című filmjéért vehette át.

A Tiszántúli Takarék 100 ezer Ft-os különdíját a Múlt, jelen, jövő című film alkotói Herczeg Zsolt és Miskolci Renato Szabadkára vihette haza.

Szatmárcseke különdíját Pál Melinda a közmédia székelyudvarhelyi tudósítója kapta a Lélektánc című filmjéért.

A rendezvény fővédnöke Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnöke Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője.

Kulturális Filmek Fesztiválja
Szatmárcseke
Kerényi Imre
Búzás Zsuzsanna
Huszár Krisztián
Herczeg Zsolt
Miskolci Renato

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.