Ugrás a tartalomra

Véget ért a Mesélő Népkör - Népmese fesztivál

2022.04.01
20:54
2022.04.02
17:43
Forrás
Pannon RTV
Befejeződött a Mesélő Népkör - Népmese fesztivál Szabadkán. A szervezők célja az volt, hogy a gyerekekhez közelebb hozzák a magyar kultúrát és hagyományokat, amelynek fontos alkotóeleme a népmese.

A programsorozatot a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ által meghirdetett rajz- és meseíró pályázat ünnepi díjkiosztója zárta.

A Népkör Magyar Művelődési Központban nagy érdeklődés övezte a Mesélő Népkör - Népmese fesztivált. Ez a programsorozat még februárban kezdődött, aminek első eseménye egy farsangi kézműves foglalkozás volt. Később Kerekes Valéria tartott interaktív mesefoglalkozást a gyerekeknek. A programsorozatot a Népkör által meghirdetett mese- és rajzpályázat díjkiosztójával zárták.

Miklós Dóra, díjazott: „Nagyon szeretek rajzolni és nagyon érdekelnek a népmesék. Ezért jelentkeztem.”

Kis Hanna, díjazott: „A kismalac és a farkas népmesét rajzoltam le. Ez a kedvenc népmesém, kiskoromban mindig ezt néztem otthon és nagyon szeretem.”

A pályázatra 600 rajz és több mint hatvan mese érkezett be Vajdaság számos területéről. Kálló Dorián is a meseírók táborát erősítette.

„A kakartyú kalandjai című mesét írtam. Hasonlít az Egy ropi naplójára. Arról szól, hogy az a kakartyú mennyire peches. Ez az egész igazából egy manóról szó, hogy suli után, hogy ragad a kezére a rágógumi.”

A hagyományaink elengedhetetlen részét képezik a népmesék - mondta Rumenyákovity Szilvia, a Népkör Magyar Művelődési Központ művelődésszervezője.

„A hagyományőrzéshez nagyon fontos a mesék, a népmesék léte is. A gyermekeknek foglalkozni kell ezzel, hogy ne csak tündérmesékkel foglalkozzanak, vagy csak tévét nézzenek. A tanítók irányítsák őket afelé, hogy több népmesét olvassanak, nézzenek. Ez a pályázat is arra ösztönzi a gyerekeket, hogy arról, amiről olvastak, azt rajz formájába is öltsék. Saját maguk is találjanak ki mesét.”

A gyerkőcök nemcsak oklevéllel és ajándékcsomaggal tértek haza, de rajzaikból kiállítás is nyílt a Népkör épületében.

Mesélő Népkör-Népemese fesztivál
Szabadka
népmese
Rumenyákovity Szilvia

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.