Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

2018-04-16
16:52
2018-04-16
17:23
Forrás
Pannon RTV
Díjkiosztóval ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója. Az április ötödike és tizenötödike között Nagykikindán megrendezett szemlén 17 előadás volt versenyben.

A Táborosi Margaréta rendező -koreográfus, Lőrinc Tímea színész, illetve Czajlik József a Kassai Thália Színház igazgatója összetételű művészeti bizottság véleménye szerint a találkozó egyik fődíját a Pataki László-díjat - amely a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért jár - idén is a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta, az Egy bolond százat csinál című előadásukért.

Molnár József, vezető, Sturcz József Színjátszó Csoport, Kupuszina: „A darabokat általában én választom, talán illő is, hogy egy rendező előre eltervezze, hogy mit is akar megrendezni, hogy milyen szereplő gárda áll a rendelkezésére, a próbafolyamatok közben nagyon sokat korrigáltunk a darabon.”

A másik magas szakmai elismerés, a Bambach Róbert-díj, amelyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda, idén a házigazdákhoz került. Ezt az elismerést a nagykikindaiak József Attila Színjátszó Csoportja a Bányavirág című előadása érdemelte ki.

Király Sándor, rendező, József Attila Színjátszó Csoport, Nagykikinda: „Nem egy könnyű darab, de valahogy magunkénak éreztük. Attól, hogy ez innen egy pár száz kilométerrel íródott, és távolabbi faluból van a történet, mi ráismertünk saját magunkra itt. Szerettünk volna olyan darabot választani, ami illik hozzánk. A saját életünk, hogy benne legyen és a saját embereink legyenek benne.”

A díjkiosztó műsoron továbbá még hét fődíj, és mintegy negyven különdíj került kiosztásra. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérésére a Mátyás-emlékév jegyében négy csoport készít majd egy-egy előadást. A találkozó a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye.

nagykikinda
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Most

11:55, Frissítve: 12:09

Néptánc, népzene és jó hangulat

A 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő területi válogatóin részt vevő vajdasági csoportok műsorát láthatta a közönség szombaton este csantavéri színházban.
11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.