Ugrás a tartalomra

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

2018.04.16
16:52
2018.04.16
17:23
Forrás
Pannon RTV
Díjkiosztóval ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója. Az április ötödike és tizenötödike között Nagykikindán megrendezett szemlén 17 előadás volt versenyben.

A Táborosi Margaréta rendező -koreográfus, Lőrinc Tímea színész, illetve Czajlik József a Kassai Thália Színház igazgatója összetételű művészeti bizottság véleménye szerint a találkozó egyik fődíját a Pataki László-díjat - amely a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért jár - idén is a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta, az Egy bolond százat csinál című előadásukért.

Molnár József, vezető, Sturcz József Színjátszó Csoport, Kupuszina: „A darabokat általában én választom, talán illő is, hogy egy rendező előre eltervezze, hogy mit is akar megrendezni, hogy milyen szereplő gárda áll a rendelkezésére, a próbafolyamatok közben nagyon sokat korrigáltunk a darabon.”

A másik magas szakmai elismerés, a Bambach Róbert-díj, amelyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda, idén a házigazdákhoz került. Ezt az elismerést a nagykikindaiak József Attila Színjátszó Csoportja a Bányavirág című előadása érdemelte ki.

Király Sándor, rendező, József Attila Színjátszó Csoport, Nagykikinda: „Nem egy könnyű darab, de valahogy magunkénak éreztük. Attól, hogy ez innen egy pár száz kilométerrel íródott, és távolabbi faluból van a történet, mi ráismertünk saját magunkra itt. Szerettünk volna olyan darabot választani, ami illik hozzánk. A saját életünk, hogy benne legyen és a saját embereink legyenek benne.”

A díjkiosztó műsoron továbbá még hét fődíj, és mintegy negyven különdíj került kiosztásra. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérésére a Mátyás-emlékév jegyében négy csoport készít majd egy-egy előadást. A találkozó a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye.

Nagykikinda
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.