Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

2018-04-16
16:52
2018-04-16
17:23
Forrás
Pannon RTV
Díjkiosztóval ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója. Az április ötödike és tizenötödike között Nagykikindán megrendezett szemlén 17 előadás volt versenyben.

A Táborosi Margaréta rendező -koreográfus, Lőrinc Tímea színész, illetve Czajlik József a Kassai Thália Színház igazgatója összetételű művészeti bizottság véleménye szerint a találkozó egyik fődíját a Pataki László-díjat - amely a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért jár - idén is a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta, az Egy bolond százat csinál című előadásukért.

Molnár József, vezető, Sturcz József Színjátszó Csoport, Kupuszina: „A darabokat általában én választom, talán illő is, hogy egy rendező előre eltervezze, hogy mit is akar megrendezni, hogy milyen szereplő gárda áll a rendelkezésére, a próbafolyamatok közben nagyon sokat korrigáltunk a darabon.”

A másik magas szakmai elismerés, a Bambach Róbert-díj, amelyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda, idén a házigazdákhoz került. Ezt az elismerést a nagykikindaiak József Attila Színjátszó Csoportja a Bányavirág című előadása érdemelte ki.

Király Sándor, rendező, József Attila Színjátszó Csoport, Nagykikinda: „Nem egy könnyű darab, de valahogy magunkénak éreztük. Attól, hogy ez innen egy pár száz kilométerrel íródott, és távolabbi faluból van a történet, mi ráismertünk saját magunkra itt. Szerettünk volna olyan darabot választani, ami illik hozzánk. A saját életünk, hogy benne legyen és a saját embereink legyenek benne.”

A díjkiosztó műsoron továbbá még hét fődíj, és mintegy negyven különdíj került kiosztásra. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérésére a Mátyás-emlékév jegyében négy csoport készít majd egy-egy előadást. A találkozó a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye.

nagykikinda
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.