Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója

2018-04-16
16:52
2018-04-16
17:23
Forrás
Pannon RTV
Díjkiosztóval ért véget a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója. Az április ötödike és tizenötödike között Nagykikindán megrendezett szemlén 17 előadás volt versenyben.

A Táborosi Margaréta rendező -koreográfus, Lőrinc Tímea színész, illetve Czajlik József a Kassai Thália Színház igazgatója összetételű művészeti bizottság véleménye szerint a találkozó egyik fődíját a Pataki László-díjat - amely a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért jár - idén is a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta, az Egy bolond százat csinál című előadásukért.

Molnár József, vezető, Sturcz József Színjátszó Csoport, Kupuszina: „A darabokat általában én választom, talán illő is, hogy egy rendező előre eltervezze, hogy mit is akar megrendezni, hogy milyen szereplő gárda áll a rendelkezésére, a próbafolyamatok közben nagyon sokat korrigáltunk a darabon.”

A másik magas szakmai elismerés, a Bambach Róbert-díj, amelyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda, idén a házigazdákhoz került. Ezt az elismerést a nagykikindaiak József Attila Színjátszó Csoportja a Bányavirág című előadása érdemelte ki.

Király Sándor, rendező, József Attila Színjátszó Csoport, Nagykikinda: „Nem egy könnyű darab, de valahogy magunkénak éreztük. Attól, hogy ez innen egy pár száz kilométerrel íródott, és távolabbi faluból van a történet, mi ráismertünk saját magunkra itt. Szerettünk volna olyan darabot választani, ami illik hozzánk. A saját életünk, hogy benne legyen és a saját embereink legyenek benne.”

A díjkiosztó műsoron továbbá még hét fődíj, és mintegy negyven különdíj került kiosztásra. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérésére a Mátyás-emlékév jegyében négy csoport készít majd egy-egy előadást. A találkozó a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye.

nagykikinda
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.