Ugrás a tartalomra

Befejeződött a Hagyományok Háza Napok Szabadkán

2017.12.14
14:23
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Ma gyerekeknek tartottak előadásokat, kulturális foglalkozásokat a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében. Az általános iskolások bővíthették ismereteiket a néphagyományokról.

Rongybabát készíthettek az MTTK-ba érkező diákok, olyanokat amilyenekkel dédanyáink is játszottak. Emellett számos programon vehettek részt a gyerekek. Miskolci Márton: „Zenéltek, táncoltak és hangszereket mutattak be.”

A Hagyományok Háza nagy hangsúlyt fektet különböző foglalkozások szervezésére. Németh Nóra, munkatárs, Hagyományok Háza: „Igyekszünk olyan gyermekprogramokat összeállítani, ahol minél komplexebben, minél sokszínűbben tudjuk egy gyerekprogramon belül a néphagyomány különböző területeit, a zenét, a táncot, a viseletet, a kézművességet, az élőszavas mesemondást megmutatni, vagy a jeles napokhoz, szokásokhoz kapcsolódni.”

A Hagyományok Háza hálózatának kiépülése 2017 januárjában kezdődött el. Rendezvényeiket az egész Kárpát-medencébe eljuttatják, támogatják az ott élő magyarság néphagyománnyal kapcsolatos rendezvényeit és tevékenységeit. Hont Angéla, vezető, Szervezési és Kommunikációs Főosztály, Hagyományok Háza: „Nagyon-nagyon szeretnénk, ha a magyar-magyar kapcsolatokat meg tudnánk erősíteni, tehát, hogy utazzanak egymáshoz az amatőr együttesek, erre láttunk már jó példát, hogy a vajdaságiak utaztak Erdélybe.”

A kétnapos szabadkai rendezvényt sikerként könyvelték el a szervezők, és az egész Kárpát-medencéből is pozitív visszajelzéseket kaptak. Pedagógusképzések, táncházak indultak el, valamint egy kézműves adatbázis létrehozásán is dolgoznak.

Hagyományok Háza Napok
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.