Ugrás a tartalomra

Végre komolyzenei koncert Nagybecskereken!

2020.08.23
16:51
Forrás
Pannon RTV
A főleg nagybecskereki zenészekből álló Új Barcelona együttesnek a Városi Népmúzeum átriumában megtartott tegnap esti koncertje volt az első komolyzenei rendezvény a városban a járvány kezdete óta.

Haydn, Mozart és Milan Aleksić műveit hallhatta a közönség.

A hangverseny egy új komolyzenei együttesnek a bemutatkozása volt, amely nevével a XVIII. században Becskereken élő spanyolokra emlékeztet. A harminctagú zenekar a Bega-menti város gazdag komolyzenei hagyományát próbálja majd folytatni. Dutina Vilma, a zeneiskola tanára, Nagybecskerek: „Az Új Barcelona egy teljesen új együttes, de nem mondhatjuk, hogy nem ismerjük egymást. Már régóta ismerjük egymást. A zenekar tagjai főleg a zeneiskola néhai diákjai, mostani tanárai, volt tanáraiból alakult. És örömmel ültünk össze Milan Aleksić fölszólítására, mert már nagyon rég nem muzsikáltunk együtt a karantén miatt, meg a járvány miatt.”

Az együttes létrehozásának az ötlete alig egy hónapja született. Az egyik kezdeményező pedig Milan Aleksić, az Újvidéki Zeneakadémia tanára volt. „Az együttes tagjait rendkívül könnyen összegyűjtöttük. Hihetetlenül gyorsan, mert az emberek nagy szükségét érzik annak, hogy zenéljenek. A zenészek olyanok, mint a sportolók. Minél jobbak a zenészek, annál közelebb állnak a sportolókhoz. Fellépések nélkül nehéz. Úgyhogy ezt mindannyian nagyon kívánták, türelmetlenek voltunk már.”

A nagybecskereki zenészek abban bíznak, hogy ez csak a kezdet. Azt tervezik, hogy majd még sokáig együtt zenélnek majd - a közönség megelégedésére. Süveg Tibor, a zeneiskola tanára, Nagybecskerek: „Mindannyian nagyon örülünk neki, hogy hosszabb idő után tudunk újra zenélni együtt és koncertet adni elő. És gondolom, hogy a közönségnek is nagyon nagy hiánya volt, hogy az utóbbi fél évben nem voltak koncertek.”

A múzeum átriumába korlátozott számú közönség fér be, amit a járványhelyzet még lecsökkentett, ezért a város főterén kivetítőn és a világhálón is lehetett követni az eseményt, melyet a Városi Népmúzeum és a Kultúrközpont szervezett, Nagybecskerek Város védnökségével.

Nagybecskerek
komolyzenei koncert
komolyzene
koncert
hangverseny
járvány
koronavírus
Új Barcelona

Most

17:07, Frissítve: 17:18

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.
13:32, Frissítve: 17:33

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.