Ugrás a tartalomra

Verebes Ernő Gerendák című drámáját mutatták be Zentán

2018.09.28
14:36
2018.09.28
17:35
Forrás
Pannon RTV
Telt ház előtt mutatta be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Verebes Ernő Gerendák című drámáját Zentán.

A nézők láthatták, ahogyan a búza jelképesen lisztté, a liszt pedig lélekké változik. Ez az átalakulás az egész előadásban fontos szerepet játszik.

Egy kis faluban imaházzá alakítanák a helyi szélmalmot. Jósika, a malom szélmolnárja, munka híján családjával együtt a malomban szeretne maradni. Ezért az odaérkező papnak felajánlja, hogy a templom sekrestyése és karbantartója lesz. A plébános nem tud vele mit kezdeni, de megengedi, hogy ott maradjanak.

Ferenci Attila, színművész, „Jósika”: „Nekem meg kellett harcolni a Jósikával, Jósika figurájának az előadás közben meg kellett harcolnia ugye a kísértéssel, meg kellett harcolnia azzal a döntéssel, hogy most a családot otthagyva feláldozza-e magát templomért. Az, hogy a malom templommá változzon, az, hogy András atya megérkezik, mint egy ilyen borkedvelő, részeges emberke, akit valahova a világ végére elküldték, hogy ne lássa senki se, ez az előadás alatt válik igazán pappá.”

A darab rendezője elmondta, hogy számára ez az előadás egy ima. Úgy véli, hogy a külső fenyegetettségben egyetlen lehetőség van: az, hogy ha mi magunk is templommá alakítjuk a belsőnket.

Rideg Zsófia, rendező: „Ez a szélmalom, ami templommá alakul, az mi magunk vagyunk, tulajdonképpen, ha templommá tudunk alakulni, akkor fogunk megmelegedni a külső fenyegetettségtől.”

A darab fő története, amely szerint a malomból templom lesz, fontos jelentést hordoz magában.

Verebes Ernő, a darab szerzője: „Ez egy állandó folyamat. Tehát ez az átalakulás, ez a transzformáció, ez gyakorlatilag a liszt és a szellem közötti valamiféle fiktív kapcsolatot próbálja boncolgatni.”

Az előadás a Magyar Kormány, a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, valamint a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör közreműködésével valósult meg.

Zenta
Verebes Ernő
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.