Ugrás a tartalomra

Vers- és prózafordítások népszerűsítése Bácsfeketehegyen

2022.09.24
13:51
2022.09.24
19:31
Forrás
Pannon RTV
Több mint negyven résztvevője volt az Arcok üveg mögött – VERSfordítások VERSmondó VERSenyének Bácsfeketehegyen. A rendhagyó pódiumművészeti verseny a világirodalmi próza és líra magyar nyelvű fordításaira hívja fel a figyelmet.

Egyetemisták, közép- és általános iskolások érkeztek Vajdaság egész területéről a Bányai János Irodalmi Alapítvány és Emlékházba a versenyre.

Nikolić Dávid, Zenta: „Idén Roald Dahl: Tanács a televíziózással kapcsolatban című versét hoztam. Varró Dániel fordítása, és igazából azért választottuk ezt, mivel nagyon humoros, vicces és tetszik. Versmondással kiskorom óta foglalkozom és igazából azért csinálom, hogy élvezzem.”

Povázsánszki-Kőműves Noémi, Rókus Zoltán és Mészáros Gábor színészek értékelték a produkciókat.

Mészáros Gábor, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „A vers tolmácsolása számomra a legfontosabb, viszont a versválasztás ilyenkor még hatványozottabban fontos fiataloknál, hiszen hajlamosak ebben a korban kicsit komolyabb hangvételű versekkel foglalkozni, ami nem mindenkinek áll jól. Úgy gondolom – ismerve ezt az egész társaságot –, hogy mindenki kiválasztotta a számára legjobb verset.”

A Kárpát-medencében egyedülálló találkozó célja a világirodalom és a magyar műfordítások, műfordítók népszerűsítése a fiatalok körében.

Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „Az Arcok üveg mögött idénykezdő vers- és prózamondó találkozó, az iskolaidényt ezzel a szakmai rendezvénnyel kezdjük. Ezek után – hála a jó égnek – már Vajdaságban szinte minden hétvégére esik egy-egy vers- vagy prózamondó találkozó úgy Bánátban, mint Bácskában. Ez óriási dolog, azt gondolom, hiszen egyrészt a gyerekeknek sokkal több lehetőségük van megmutatkozni és a mozgalom is, azt gondolom, hogy így tud fejlődni.”

A versenyzők oklevelet és könyvjutalmat kaptak.

versmondás
Bácsfeketehegy
Hajvert Ákos
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Mészáros Gábor

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.