Ugrás a tartalomra

Versektől hangosak Újvidék utcái

2017.08.30
07:09
2024.03.19
08:36
A tartományi székvárosban hétfő este megkezdődött a XII. Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál, amelyen ezúttal is számos hazai és külföldi irodalmár vesz részt.

A háromnapos fesztivált a Vajdasági Írók Egyesülete szervezte. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg.

Az elmúlt években több, mint 1000 költő, prózaíró, filozófus, kritikus, műfordító és zenész vett részt az Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztiválon. A rendezvénynek évente megközelítőleg 2000 látogatója van.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Az irodalmi fesztiválok kulturális térképén jelentős fényt hagy maga után ez a rendezvény, ezért megérdemli, hogy támogassuk. Én a fesztivál miatt vagyok itt. A minőségét népszerűsítem, és ezt a jövőben is tenni fogjuk még nagyobb erővel, mint tavaly és az idén.”

A rendezvény keretében az érdeklődőket idén mintegy 30 irodalmi és zenés program várja. A műsorokat egyebek mellett az Újvidéki Városi Könyvtárban, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki ágazatának dísztermében, az Ifjú párok terén, az Absolut klubban, valamint a Zmaj Jovina utcában tartják.

Jovan Zivlak, költő, művészeti vezető, Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál: „A költészet a társadalom alapját képezte az ókorban és a modern emancipáció alapja is. Jogunk van a költészethez, mert kiharcolta nekünk azt, amit modern világnak nevezünk. Újvidéknek fontos szerepet kell vállalnia ebben, mert a 19. században a költészet városaként részt vett a kultúránk és a társadalmunk emancipációjában.”

A fesztiválon a hazai irodalmárok mellett többek között angol, dán, orosz, francia, magyar, olasz, román, német és lengyel vendégek is részt vesznek. A rendezvény díszvendége idén Svédország. Bordás Győző, elnök, Vajdasági Írók Egyesülete: „Az az érzésem, hogy ilyenkor mindig sikerül bemutatni azt, ami nem csak Európában, hanem szinte az egész világban történik. Bár az idén az anyagiak miatt csak európai költőket hívtunk meg. De ugyanakkor ezek a versek, amelyeket itt felolvasnak a költők, megjelennek szerb nyelven is. Közöljük őket a folyóiratokban, és így be tudjuk mutatni azt, hogy mi történik Európában.”

A fesztiválon átadják a Vajdasági Írók Egyesülete Nemzetközi Irodalmi Díját és kiosztják a Branko Díjat is, amellyel a kiemelkedő, 30 év alatti hazai költőket díjazzák.

Újvidék
költészet
versek
nemzetközi
Költészeti Fesztivál
Igor Mirović
Bordás Győző
Vajdasági Írók Egyesülete

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.