Ugrás a tartalomra

Verseny és bemutatkozási lehetőség - FEMUS zenei fesztivál Szabadkán

2024.02.18
07:14
2024.02.18
16:22
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a tizenegyedik FEMUS nemzetközi zenei fesztivál gálaestjét Szabadkán. Az Electe Egyesület szervezésében a külföldi és hazai díjazott versenyzők fuvola, klarinét és szaxofon hangszerágazatban mutatkoztak be.

Az idei FEMUS fesztiválon 66 versenyző mérte össze tudását horvátországi, magyarországi és szerbiai zeneiskolákból. A verseny nyilvános zenei és pedagógiai rendezvény, amelyen részt vehetett minden hazai és külföldi alap- és középfokú zeneművészeti intézmény tanulója és tanára, fuvolisták, klarinétosok és szaxofonisták.

Radetity Ádám, a fesztivál koordinátora: „Két napot voltam folyamatosan a zsűrivel, és nagyon nehéz dolguk volt. Sok mindent kell számításba venniük, hogy mióta játszik a diák, milyen hangszere van, honnan érkezett, milyen programot játszik, különböző karakter legyen, annyi szempontot kell figyelniük, ami számomra képtelenség lenne, nehéz dolguk volt.”

Seleljo Erzsébet zsűritag, szereti az ilyen fajta megmérettetéseket. Szerinte ez nem is verseny, hanem egy bemutatkozási lehetőség: „Azok közé tartozom, aki támogatja az efféle programokat, mert szerintem ezt nem versenyként kell felfogni, hanem fesztiválként. Egy lehetőségként arra, hogy egyrészt a gyerekek megmutassák a tudásukat, másrészt pedig, hogy meghallgassanak másokat.”

Az esten az idei Femus legjobb versenyzői léptek fel, a zsűri pedig kiosztotta a fesztivál fődíjait, illetve a legjobb zenepedagógusokat és a legjobb zongorakísérőket is díjazták.

FEMUS Fesztivál

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.