Ugrás a tartalomra

Vicsek 80

2022.04.20
19:13
2022.04.20
20:19
Forrás
Pannon RTV
Vicsek Károly filmrendezőt köszöntötték születésnapján, aki mindig is a vajdasági léthelyzetből merítette témáit.

A Vicsek 80 nevet viselte a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ filmklubjának, Filmtükrön innen és túl programsorozatának ma esti állomása. Vicsek Károly filmrendezőt köszöntötték születésnapján, aki mindig is a vajdasági léthelyzetből merítette témáit. Alkotásai több rangos fesztiválon is díjat nyertek. Most a Fajkutyák ideje című munkáját vetítették.

Tapssal köszöntötték a barátok és a szakma Vicsek Károlyt 80. születésnapján. A vetítést megelőzően Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas rendező méltatta munkásságát.

"Olyan hősöket, olyan történeteket vitt filmre, amelyek akkor is komoly ellenérzést váltottak ki, mert ő nem egy besimuló rendező. Ő az aktuális társadalmat mindig kritikus szemmel nézte. A 20. század kisebbségi kultúrába egy olyan jelentős filmes ópuszt hagy ránk, amely az akkori Jugoszlávia 24 milliós országába egy olyan társadalmi filmes visszatükröztetést mutat be, amely mondhatjuk, hogy párját ritkítja."

A Magyar Művészeti Akadémia Életút-díjas rendezőjének Fajkutyák ideje című filmjét is levetítették. Az alkotás a titói Jugoszláviában, a 80-as évek elején jelentkező többrétű társadalmi és szociális rétegződést taglalja, amely közvetlen hatással volt a vajdasági magyarságra is. Egy család életében mutatkozik meg a sok ellentét drámai ütközése. Vicsek Károly szavai szerint Vajdaság egy olyan világ, ahol több nyelven beszélnek, több mentalitás van és több szín.

"Ez a társadalom olyan lehetőséget ad az eljövendő művészeknek, hogy itt még sok szokatlan filmeket láthatunk."

Vicsek Károly több mint 16 nagyjátékfilmet és tévéjátékot készített, emellett 18 dokumentumfilmet és 5 színházi előadást is rendezett. Munkásságát a szakma számos díjjal jutalmazta.

Vicsek Károly
80
film
vetítés

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.