Ugrás a tartalomra

Vihar a Szabadkai Népszínház színpadán

2018.03.10
16:50
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken megtartotta az évad harmadik bemutatóját. A Vihar a kitaszítottság, a gyűlölködés, a sorsszerűség és a megbocsátás drámája.

A legnépszerűbb Shakespeare-darabok egyike álomszerű képek sorozata jóról és rosszról, szépről és csúfról. Lénárd Róbert dramaturg és Hernyák György rendező nem szorítkozott csak a Shakespeare által megírt szövegre, hanem rendre részleteket emelt be az író más drámáiból is. Lénárd Róbert, dramaturg: „A Hernyák tanár úr nagyon jó, ő tudja hány mondat van átlopva más drámákból. Így végignézve nem tűnik soknak, de azért, mert szerintem már annyira beolvadnak, hogy már én sem mindig veszem észre és agyalnom kell, hogy ez egy III. Richard volt. De ez is volt a cél. Nem azt akartuk, hogy ezek kiessenek a dráma szerkezetéből, hanem hogy besimuljanak, mintha ebben a drámában hangoznának el.”
 

Az alkotók a Nádasdy Ádám-féle műfordításból dolgoztak, és megszületett egy zenés komiko-tragédia. Hernyák György, rendező: „Ha a felszínét nézzük, akkor egy mesejáték, a gyerek is élvezhetik, de a mi előadásunk ettől azért több.”

Verebes Andrea egyetemi hallgató Mirandát alakította. Azt mondta, nagy falat volt számára ez a Shakespeare-dráma. „Az akadémián már dolgoztunk Shakespeare szövegekkel, jelenetekkel, amik elsőben és másodikban szintén nagyon nehezek voltak. Harmadikosként azt gondolom, hogy ez mély víz.”

A mostani mesejátékot és egyben Shakespeare-t mai nyelven, legközelebb március 28-án játsszák a Jadran színpadon.

vihar
bemutató
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.