Ugrás a tartalomra

VII. Új Várszínházi Fesztivál - a repertoáron idén csak három előadás szerepel

2020.08.31
15:59
2020.09.05
16:18
Forrás
Pannon RTV
Szeptember 4-e és 8-a között tartják meg Čortanovcin az Új Várszínházi Fesztivált.

A hetedik alkalommal megszervezett esemény repertoárján idén a járványhelyzet miatt csak három előadás szerepel, a külföldi társulatok vendégszereplései elmaradnak.     

A fesztivált Az ember ára című előadás nyitja meg, amely Aleksandar Tišma azonos nevű regényén alapszik. Lénárd Róbert, a fesztivál művészeti tanácsának tagja: „Az előadás tulajdonképpen fél éve készen van. Ezt a fesztivált várja, ennek a fesztiválnak az első produkciója. Saját produkciója magának a rendezvénynek.”

A darabot Boris Liješević állította színpadra. „Tele van történéssel, izgalommal, fordulatokkal, történelemmel és valahogy ezért a színpadon van a helye, illetve ebben a színházban van a helye, ahol ápolják a jó irodalmat.”

A produkció az Újvidéki Színház, az Új Várszínházi Fesztivál, a budvai Grad teatar és a szarajevói East West központ koprodukciójaként jött létre. Elor Emina, színész: „Három fiatal találkozása az első világháború előtt, majd átélik a holokausztot, ki Auschwitzben, ki a katonaságban a partizánok között, és utána visszatérnek Újvidékre ketten ez a három fiatal közül.”

A fesztiválon az Újvidéki Színház Anna Karenina című darabját, valamint a belgrádi Kortárs Művészeti Kar Oleanna című előadását is megtekinthetik a nézők. A rendezvényt idén „Az ölelés védelme” mottóval tartják meg. Vida Ognjenović, a fesztivál művészeti igazgatója: „Nem létezik, illetve nincs befejezve a színházi aktus közönség nélkül. A közönség és a színpad közötti kapcsolat egyfajta ölelés és mi a koronavírus idején a fesztivál megtartásával az ölelést védjük.”

Az előadásokra 500 dinárért lehet jegyeket váltani, ami egyben az útiköltséget is fedezi. A fesztiválra Újvidékről és Belgrádból is szerveznek autóbuszokat.

Új Várszínházi Fesztivál
színház
előadás
Čortanovci

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.