Ugrás a tartalomra

A világ kunjai parádéztak Kunszentmiklóson

2012.09.24
07:36
Látványos felvonulással véget ért a kunok második világtalálkozója
Látványos felvonulással véget ért a kunok második világtalálkozója. A két hete tartó ünnepségsorozatban 50, kun gyökereire büszke településen voltak hagyományőrző programok. Hintókkal érkeztek a díszvendégek a Kunok II. Világtalálkozójának záró ünnepségére, amelyet ebben az évben Kunszentmiklóson rendeztek meg. Három évvel ezelőtt szervezték az első ilyen találkozót, azzal a céllal, hogy újjáélesszék a kun hagyományokat. A kunokat még IV. Béla király telepítette be, főként a mai Nagykunság és Kiskunság területére. Az évszázadok során magyarrá lettek, önálló nyelvüket feladták, de kun identitásukat ma is őrzik, és ápolják hagyományaikat. A két hét alatt számos vonzó program – tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások - emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra. A következő világtalálkozót három év múlva rendezik. (MTI)
kun világtalálkozó

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.