Ugrás a tartalomra

Villanások

2022.07.15
07:38
2022.07.15
16:53
Forrás
Pannon RTV
Mészáros Zoltán Villanások című könyvét mutatták be csütörtök este a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermében.

Az ismeretterjesztő kötet a Hét Nap ötödik kiadványa, amellyel a hetilap szerkesztősége a tavalyi, 75. éves jubileuma előtt tisztelgett. Mészáros Zoltán Villanások című munkája a hetilap utóbbi 35 évét foglalja össze, ugyanis a Hét Nap első 40 évét két kötetben korábban már összefoglalták. A szerző a nyolc hónapos kutatása során mintegy 123 ezer újságoldalt nézett át és csaknem 17 500 állítást gyűjtött ki, amelyből idén júniusban a 234 oldalas kötet látott napvilágot.

Mészáros Zoltán a kötetben az időszak történelmi eseményeinek vetületén betekintést nyújt a Hét Nap munkájába és a hetilap prizmáján keresztül az időszak kulturális és a közéleti eseményeit is bemutatja.

Mészáros Zoltán, történész: „Ezt a könyvet sokféleképpen lehet olvasni. Egyrészt lehet úgy olvasni, hogy elkezdjük az elején és a végére érünk, és a homlokunkra csapunk, és azt mondjuk, hogy jaj Istenem, mi mindent éltünk át. De úgy is lehet olvasni, hogy az ember csak úgy fogja és úgy lapozgat és meglátja, hogy mondjuk, 1992. és minden év mellett van egy mottó, hogy minek az éve. Például a ’93-as év az a csonka év: miért? Két okból. Egyrészt azért csonka év mert ekkor szűnik meg a Hét Nap, mivel az állam nem akarta tovább pénzelni. Másrészt meg azért csonka év, mert ez a legszörnyűbb háborús év. Így is lehet olvasni.”

Mészáros Zoltán
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.