Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A visegrádi négyek országainak filmjeit vetítik Belgrádban

2022.06.24
13:33
2022.06.24
16:29
Forrás
Pannon RTV
Június 23-tól 26-ig minden este egy-egy V4-es ország mutatja be filmalkotását a szerb főváros mozirajongóinak. A filmszemlének a Belgrádi Kulturális Központ ad otthont. A vetítésekre a belépés díjtalan.

Az első alkalommal megszervezett filmfesztiválon 4 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmeket szerb felirattal vetítik.

Ivan Aranđelović, a belgrádi Kulturális Központ filmprogramjának szerkesztője: „Szerintem ami egyedivé teszi ezt a fesztivált, azok a hangok, amik ezekből a filmekből fakadnak. Ezek a filmek álláspontokat képviselnek, vannak ötleteik, üzeneteik, gondolkodásra késztetik a nézőt. Napjainkban ilyennek kell lennie a filmművészetnek.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Lengyelország a kommunista rezsim kegyetlenségeit bemutató 2021-es Nem hagytak nyomokat című filmdrámát, Szlovákia a szerb-cseh-szlovák koprodukcióban készült Túl személyes ismeretség című romantikus vígjátékot, Csehország pedig a Gump – A kutya, amely megtanította az embereket élni című családi filmet mutatja be.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A filmfesztivál megszervezését a Collegium Hungaricum kezdeményezte.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Először jöttünk így össze. Én a kollégáimat meghívtam egy megbeszélésre, megkérdeztem őket, hogy hajlandóak-e, akarnak-e ilyen filmszemlét bemutatni. Azt mondták rögtön, hogy igen. Sőt, ők maguk választották ki a filmeket.”

A filmfesztiválon Magyarországról a Horvát Lili rendezésében 2020-ban bemutatott Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámát mutatják be, ami egy szerelmes nő történetét mutatja be, akinek a fejében összecsúszik a valóság és a képzelet.

Visegrádi négyek
V4
filmfesztivál
Belgrád

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.