Ugrás a tartalomra

Visszatérő vendégek koncertje a szabadkai Zsinagógában

2019.06.16
21:40
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap a magyarországi Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmart Kórusa több mint 15 év után adott újra koncertet a szabadkai Zsinagógában.

A zsoltárok mellett neves európai kántorok művei, illetve Ádám Emil gyűjtése alapján modern kori haszid dalok is a repertoárra kerültek. A koncert egyik szólistája Magyarország egyik legismertebb kántora, Fekete László volt. „Természetesen a 19-20. századi zsinagógai zene klasszikusai, úgy mint Sulzer, Lewandowski, vagy az Angliában működő, litván származású Almann művei is a repertoár része.”

A kórustagok szerint lélegzetelállító volt visszatérni a felújított épületbe. Ádám Mária, vezető, Goldmark Kórus: „Ilyen szépet - pedig láttam egy pár zsinagógát - az 50 év alatt, mióta ez a kórus létezik, ilyen szépet még nem láttam. A stílusában, a mondani valójában, a színeiben, az ornamentikájában valami egészen fantasztikus.”

A magyar Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Goldmark kórusa 69-ben alakult. A szabadkai Zsinagógában 2003-ban tartották első koncertjüket.

Zsinagóga
koncert
Goldmark kórus

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.