Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Vita az irodalmi Nobel-díj körül

2019.10.12
08:51
2019.10.12
08:57
Forrás
Szerbiai RTV, index.hu
Heves vitákat váltott ki Peter Handke osztrák író idei irodalmi Nobel-díja.

Handkét nagy hatású munkásságáért ismerték el, amely "nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát." A díj mellé 9 millió svéd korona is jár, azaz mintegy 860 ezer euró. Az irodalmi Nobel bejelentése után szinte azonnal újrakezdődött a vita Handke közéleti aktivitásáról. Az amerikai PEN Club tiltakozó nyilatkozatot adott ki, amiért a Svéd Akadémia olyan szerzőt választott, aki közleményük szerint „arra használta ismertségét, hogy aláássa a történelmi igazságot és népirtások elkövetőit támogassa.” Peter Handke ugyanis a népirtással vádolt Slobodan Milošević egyik leghangosabb szószólója, és az egykori Jugoszlávia nagy rajongója. Írásaiban megvédte Miloševićet, szerinte az uralma idején elkövetett emberiesség elleni bűnökről nem tudott, nem tehetett. A híres konzervatív filozófus, Alain Finkielkraut „ideológiai szörnynek” nevezte, de indulatosan kikelt ellene Salman Rushdie, Slavoj Žižek és Susan Sontag német író is.

Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
Peter Handke

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.