Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Vita az irodalmi Nobel-díj körül

2019-10-12
08:51
2019-10-12
08:57
Forrás
Szerbiai RTV, index.hu
Heves vitákat váltott ki Peter Handke osztrák író idei irodalmi Nobel-díja.

Handkét nagy hatású munkásságáért ismerték el, amely "nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát." A díj mellé 9 millió svéd korona is jár, azaz mintegy 860 ezer euró. Az irodalmi Nobel bejelentése után szinte azonnal újrakezdődött a vita Handke közéleti aktivitásáról. Az amerikai PEN Club tiltakozó nyilatkozatot adott ki, amiért a Svéd Akadémia olyan szerzőt választott, aki közleményük szerint „arra használta ismertségét, hogy aláássa a történelmi igazságot és népirtások elkövetőit támogassa.” Peter Handke ugyanis a népirtással vádolt Slobodan Milošević egyik leghangosabb szószólója, és az egykori Jugoszlávia nagy rajongója. Írásaiban megvédte Miloševićet, szerinte az uralma idején elkövetett emberiesség elleni bűnökről nem tudott, nem tehetett. A híres konzervatív filozófus, Alain Finkielkraut „ideológiai szörnynek” nevezte, de indulatosan kikelt ellene Salman Rushdie, Slavoj Žižek és Susan Sontag német író is.

Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
Peter Handke

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.