Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Vita az irodalmi Nobel-díj körül

2019.10.12
08:51
2019.10.12
08:57
Forrás
Szerbiai RTV, index.hu
Heves vitákat váltott ki Peter Handke osztrák író idei irodalmi Nobel-díja.

Handkét nagy hatású munkásságáért ismerték el, amely "nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát." A díj mellé 9 millió svéd korona is jár, azaz mintegy 860 ezer euró. Az irodalmi Nobel bejelentése után szinte azonnal újrakezdődött a vita Handke közéleti aktivitásáról. Az amerikai PEN Club tiltakozó nyilatkozatot adott ki, amiért a Svéd Akadémia olyan szerzőt választott, aki közleményük szerint „arra használta ismertségét, hogy aláássa a történelmi igazságot és népirtások elkövetőit támogassa.” Peter Handke ugyanis a népirtással vádolt Slobodan Milošević egyik leghangosabb szószólója, és az egykori Jugoszlávia nagy rajongója. Írásaiban megvédte Miloševićet, szerinte az uralma idején elkövetett emberiesség elleni bűnökről nem tudott, nem tehetett. A híres konzervatív filozófus, Alain Finkielkraut „ideológiai szörnynek” nevezte, de indulatosan kikelt ellene Salman Rushdie, Slavoj Žižek és Susan Sontag német író is.

Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
Peter Handke

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.