Ugrás a tartalomra

Vizsgakoncerten mutatták be megszerzett tudásukat a VMMI tanulói

2023.02.25
16:50
2023.02.25
17:25
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Kamaraszínházban tartották a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Tisza-menti, hangszeres népzeneoktatásban résztvevő tanulóinak félévi vizsgakoncertjének második részét.

Az eseményen 21 csoport 81 tanulója mutatta be az eddig megtanultakat. Közöttük a tízéves Homolya Eszter is.

„Két éve hegedülök, hegedűn játszom, és a mai rendezvényen a Tarka-barka rokolyával és a Meghalt, meghalt dallal készültünk.”

Eszter édesanyja, Homolya Horváth Ágnes fontosnak érzi, hogy gyermekei megismerkedjenek a hangszerekkel. Véleménye szerint a szülőknek elengedhetetlen szerepe van gyermekeik motiválásában ezzel kapcsolatban is.

„Úgy gondolom, hogy ez az életben egy nagyon nagy boldogságot tud szerezni. Örömet okoz az embernek. Amikor meghallottam, hogy van népzeneoktatás, akkor beírattam először a nagyobbik lányomat, ő akkor volt 10 éves. Először nem is akart annyira, de igazából itt az én rásegítésemre volt szükség, hogy elhitessem vele, hogy ez egy nagyon szép dolog lesz és így két év távlatából mondhatom, hogy nagyon megszerette.”

A négyéves képzés jelenleg hét környékbeli településen zajlik: Zentán, Felsőhegyen, Tornyoson, Moholon, Magyarkanizsán, Csókán és Tiszaszentmiklóson. A 130 fiatallal 14 oktató foglalkozik.

Polyák Dániel, a VMMI külső munkatársa, a népzenei oktatás koordinátora: „Kiemelkedően fontos dolog, hogy ezzel mindenki megismerkedjen, és ez általában a gyerekek által tud legjobban érvényesülni. Hogyha a gyerekeket bele tudjuk vonni, meg tudjuk velük szerettetni, akkor valószínűleg, hogy felnőtt korukban is majd a saját gyerekeiket el fogják vinni erre a rendezvényre.”

A Tisza-menti népzeneoktatás a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.

Kormányos Katona Gyöngyi, megbízott igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A hangszeres népzeneoktatás egyrészt hiánypótló űrt tölt be, mert a népzeneoktatók olyan szakmai háttértámogatást adnak a fiataloknak, akik a későbbiek során akár hivatásszerűen is tudják használni a népi hangszereket. Nagyon fontosnak látom még itt a szülői háttértámogatást, mert ha a szülők nincsenek, és nem ismerik fel ezeket a lehetőségeket, akkor a fiatalokat, a gyerekeket nem tudják bevezetni ebbe a különleges világba.”

Nem kevésbé fontos szerepe van ebben az oktatási intézményeknek, mivel az óvodákban és az iskolák alsós tagozatán a pedagógusoknak igen kiemelt szerep jut abban, hogy a néphagyományokba, a népművészetek világába bevezessék a gyerekeket - tette hozzá a megbízott igazgató.

népzene
Zenta
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
VMMI
Polyák Dániel
Kormányos Katona Gyöngyi

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.