Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vizuális, humoros, mégis mély - ilyen a Kosztolányi Dezső Színház új előadása

2020.09.18
12:38
2020.09.18
16:16
Forrás
Pannon RTV
A Szedjetek szét című produkciót szeptember 23-án mutatják be.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Egy vizuális, humoros, mégis mély darabbal várja a közönséget a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Domonkos István szövegein alapuló Szedjetek szét című előadással készülnek az alkotók. Az egészségügyi helyzet okozta kényszerszünet után ez a művészek első lehetősége, hogy újra színpadra lépjenek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A migráció és az otthonmaradás kérdését is boncolgatja a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új produkciója, a Szedjetek szét. Az előadás Domonkos István író művei alapján készült. Főként A kitömött madár című regénye szolgált alapul. Olyan motívumok is megjelennek, mint az átmenetiség és az elidegenedés. Mészáros Gábor, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Ez még dinamikusabbá és érdekessé teszi ezt az előadást. Egy szórakoztató darabról van szó. Amelyben a Domonkosi életbölcsesség ugyanúgy megtalálható, mint a humora.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A művészeknek nagy kihívást jelentett a darab, hiszen egy-egy színész több karaktert is megformál. Mindez lehetőséget adott az improvizációs elemek becsempészésére is. Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Mi a próbák során a saját Domonkos által inspirált humorunkat is belecsempésztük ebbe. Nagyon sokat alakult a próbafolyamat alatt a szöveg. Volt lehetőségünk improvizációkból építkezni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A próbák még tavasszal, a rendkívüli állapot alatt kezdődtek online formában. Az alkotók így ötleteltek, dolgoztak a produkció megálmodásán. Amikor már a járványhelyzet megengedte, akkor színpadi próbákat is tarthattak. Mezei Kinga, rendező: „Inkább az akkori lelkiállapotunkból volt nehéz kiszakadni. Ebből a bezártságból kijönni az utcára. Megpróbálni valami alkotói energiát előkaparni magunkból. Kellett pár nap, hogy ilyen értelemben összehangolódjunk és visszataláljunk az idézőjeles mindennapjaikba, ami az alkotást illeti.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az előadás bemutatója szeptember 23-án, szerdán lesz, a repríz 24-én, csütörtökön. Mindkét este 19 óra 30 perctől tekinthetik meg a darabot az érdeklődők.

KDSZ
Kosztolányi Dezső Színház
bemutató
sajtótájékoztató
Szedjetek szét
Mészáros Gábor
Kucsov Borisz
Mezei Kinga
Domonkos István

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.