Ugrás a tartalomra

Vizuális, humoros, mégis mély - ilyen a Kosztolányi Dezső Színház új előadása

2020.09.18
12:38
2020.09.18
16:16
Forrás
Pannon RTV
A Szedjetek szét című produkciót szeptember 23-án mutatják be.

Egy vizuális, humoros, mégis mély darabbal várja a közönséget a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Domonkos István szövegein alapuló Szedjetek szét című előadással készülnek az alkotók. Az egészségügyi helyzet okozta kényszerszünet után ez a művészek első lehetősége, hogy újra színpadra lépjenek.

A migráció és az otthonmaradás kérdését is boncolgatja a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új produkciója, a Szedjetek szét. Az előadás Domonkos István író művei alapján készült. Főként A kitömött madár című regénye szolgált alapul. Olyan motívumok is megjelennek, mint az átmenetiség és az elidegenedés. Mészáros Gábor, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Ez még dinamikusabbá és érdekessé teszi ezt az előadást. Egy szórakoztató darabról van szó. Amelyben a Domonkosi életbölcsesség ugyanúgy megtalálható, mint a humora.”

A művészeknek nagy kihívást jelentett a darab, hiszen egy-egy színész több karaktert is megformál. Mindez lehetőséget adott az improvizációs elemek becsempészésére is. Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Mi a próbák során a saját Domonkos által inspirált humorunkat is belecsempésztük ebbe. Nagyon sokat alakult a próbafolyamat alatt a szöveg. Volt lehetőségünk improvizációkból építkezni.”

A próbák még tavasszal, a rendkívüli állapot alatt kezdődtek online formában. Az alkotók így ötleteltek, dolgoztak a produkció megálmodásán. Amikor már a járványhelyzet megengedte, akkor színpadi próbákat is tarthattak. Mezei Kinga, rendező: „Inkább az akkori lelkiállapotunkból volt nehéz kiszakadni. Ebből a bezártságból kijönni az utcára. Megpróbálni valami alkotói energiát előkaparni magunkból. Kellett pár nap, hogy ilyen értelemben összehangolódjunk és visszataláljunk az idézőjeles mindennapjaikba, ami az alkotást illeti.”

Az előadás bemutatója szeptember 23-án, szerdán lesz, a repríz 24-én, csütörtökön. Mindkét este 19 óra 30 perctől tekinthetik meg a darabot az érdeklődők.

KDSZ
Kosztolányi Dezső Színház
bemutató
sajtótájékoztató
Szedjetek szét
Mészáros Gábor
Kucsov Borisz
Mezei Kinga
Domonkos István

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.