Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A VMTDK és az idő

2021.11.20
16:58
2021.11.20
18:35
Forrás
Pannon RTV
A 20. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia részét képezik a művészetek is. Egyebek mellett az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak alkotásaiból rendeztek tárlatot, valamint zenei és színművészeti előadásokat is tartottak.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az idei, XX. VMTDK központi témája az idő. A művészeti konferencia résztvevői is erre építették előadásaikat és alkotásaikat.

Jenován Flórián Kodály Zoltán egyik kötetéből adott elő három darabot, zongorán.

„Ezekben a darabokban magyar népdalokat, illetve olyan témájú darabokat írt, amik magyar szellemben vannak, tehát a magyar népzene inspirálta dallamok, és így tudtam az időhöz kötni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A tudományos konferenciák a művészeknek is jó alkalmat nyújtanak fellépésekre, bemutatkozásra. Kiss Tamás négy énekkel lépett fel.

„Minden fellépést ugyanúgy fogunk fel, mindenhez komolyan készülünk, és sokat jelent nekünk mint diákoknak, mint egyetemistáknak, hogy lássanak az emberek, és hogy megismerjenek minket, és egyrészt ilyen performanszokkal örömet hozzunk nekik.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az Újvidéki Egyetem különböző karainak hat hallgatója Tolnai Ottó Rovarház című regényének egy részlete alapján készített egy előadást. Az Újvidéki Színház színészei segítették őket a darab elkészítésében.

Brasnyó Albert, hallgató, Bölcsészettudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Örömmel vállaltam, mivel a próbák mindig nagyszerűek voltak, mert mindig nagyon sok helyet hagytak arra, hogy mi szabadon improvizálhassunk. Nem mondták meg, hogy konkrétan mit kell tennünk, hanem csak irányelveket adtak, és az alapján mi tudtunk működni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az Újvidéki Művészeti Akadémia négy hallgatójának alkotásaiból képzőművészeti tárlat is nyílt. A kiállítás fogalmát kifordítva, az alkotások a raktárban kaptak helyet, az ott talált kellékekből pedig az installáció készült el.

Palásti Andrea, mentor, VMTDK: „Az egyetemisták hozzám szóltak azzal az ötlettel, hogy magát a tért veszik műalkotásnak, és megkérdőjelezik a művészet pozícióját egy tudományos konferencián, és kiállnak együttesen egy csapatmunkával.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A VMTDK keretében műhelykonferenciát is tartottak, amelyen az előadások és a kerekasztal-beszélgetések Hernyák Zsóka művészete köré szerveződtek.

VMTDK
Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia
Újvidék
tárlat
előadás

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.