Ugrás a tartalomra

Vonósnégyes nyitotta meg az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált Szabadkán (videó)

2016.09.12
10:01
2020.01.31
16:39
Az egy hétig tartó rendezvényen koncertek, kiállítások, városnézés és sok más kulturális program várja a látogatókat
Az egy hétig tartó rendezvényen koncertek, kiállítások, városnézés és sok más kulturális program várja a látogatókat. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idén már a szabadkai önkormányzat kiemelt jelentőségű rendezvénye. A vasárnapi nyitóesten a Quattro Santi vonósnégyes adott komolyzenei koncertet. Klemm Anna, brácsa, Quattro Santi: "A ma esti műsorunkat úgy választottuk, hogy mindenkinek az ízlése szerint, rövidebb, ismertebb darabokat játszunk és nagyon élvezzük, reméljük, hogy a közönség is élvezni fogja."



A szervezők egy héten keresztül várják az érdeklődőket a különböző kulturális programokra. A hétvégén például rendhagyó idegenvezetésre várják az érdeklődőket Szabadkán reggel 8 és este 6 óra között. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: "Kétnyelvű a plakátunk, tehát mindenki, aki szabadkai várunk. Mi úgy gondoljuk, hogy a szabadkaiak kétnyelvűek, tehát itt van szerb és magyar nyelvű produkció, a zene pedig összeköt mindenkit, a zene nyelve univerzális, mindenkihez szól és mindenki lelkét fölemeli. Tehát a szabadkaiakat célozzuk meg, meg szeretnénk mutatni azt, hogy a zsidó kultúra még itt van Szabadkán. Reméljük, hogy a jövőben, úgyszintén jövőre és azután a következő években is sikerül majd hasonló nívós produkciókat idehozni a városba." A fesztivál vasárnap ér véget, a zárórendezvény a Szabadkai Városi Múzeumban lesz. Baranyi Anna Telcs Ede éremművészete című könyvét mutatják be, amelyet egy előadás és érmekiállítás is színesít majd. Előzmény:

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán (videó)

Szeptember 11-18 között a zsidó kultúra sokszínűségébe pillanthatnak bele mindazok, akik Szabadkára látogatnak. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idei évben is izgalmas programokat tartogat. Az építészet, az irodalom és a zene zsidó vonatkozásait ismerhetik meg hétvégétől az érdeklődők. Vasárnap a Zsidó Hitközség épületében a Quattro Santi vonósnégyes koncertjével kezdődik a fesztivál. Szeptember 12-én, hétfőn Munk Artúr Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvét mutatják be a Városi Múzeumban. Az eseményen a neves szabadkai származású orvos, író unokái is részt vesznek.



Szerdán a Városházán tartják a Második Szabadkai Kántorkoncertet. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: "Nógrádi Gergely és kántortársai Budapestről lépnek fel. A támogatója ennek a koncertnek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Szeptember 15-én egy nagy meglepetést jelentő koncert lesz a szabadkai Zsinagógában. Mendelssohn 2. szimfóniáját adják elő a szegedi vendégeink." Szeptember 17-én egy izgalmas városnézésre invitálják az érdeklődőket. Ezen a zsidóság Szabadka ipari, művelődési, közegészségügyi és építészeti fejlődésében betöltött kevésbé ismert szerepét mutatják be. Este a Jadran Színpadon Predrag Edjus színész szórakoztatja a közönséget. A fesztivál 18-án, vasárnap Telcs Ede érmekiállításával és könyvbemutatójával zárul.
Szabadka
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Quattro Santi
Munk Artúr Bácskai lakodalom
Szabadkai Zsidó Hitközség
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa
városnézés

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.