Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Vonósok és tamburások a tóthfalusi Juhász Népzenei Táborban

2021.08.14
09:06
2021.08.14
15:32
Forrás
Pannon RTV
A tanultak bemutatásával ért véget a Juhász Népzenei Tábor péntek délután Tóthfaluban. Öt nap alatt az 50 résztvevőnek, a legkisebbektől a felnőttekig, kezdő, középhaladó és haladó vonós, valamint kezdő és haladó tamburaszekcióban folyt az oktatás.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A pénteki bemutatón a táborban tanult dallamokból állítottak össze csokrot a résztvevők. A tamburások és a kezdő vonósok bácskai Tisza-menti dallamokat, a középhaladó vonósok ördöngős-füzesi dalokat, a haladó vonósok pedig erdőszombatteleki dalokat adtak elő.

Radics Zara hegedűn játszott és elmondása szerint nagyon élvezte a tábort.

„Jól éreztem magam, sokat játszottunk, fogócskáztunk és sokat énekeltünk meg hegedültünk.”

Szeles Veronika eddig citerázott és énekelt, a tábornak köszönhetően pedig most a tamburával ismerkedett meg közelebbről.

„A tábor tetszett nagyon, és a hangszer is nagyon a szívemhez nőtt, nagyon jó oktatóim voltak, és barátokat is szereztem, köszönhetően a hangszernek.
- Milyen programokon vehettetek részt az elmúlt hét során?
- Oktatásban, táncházban, közös esti muzsikálásban, éneklésben.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Különböző előadásokon is bővíthették népzenei tudásukat a résztvevők, például a hangszerkészítéssel is megismerkedhettek. Emellett a szórakozás sem maradt el, táncház is várta a fiatalokat.

Juhász Gábor, szervező: „Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, voltak, akik nagyon sokat fejlődtek, és ami a legfontosabb, hogy egész héten 6-8 órát muzsikáltunk naponta, ami az ő zenei tudásuk szempontjából is nagyon fontos, illetve az is fontos, hogy együtt, zenekarként tudtunk megszólalni. Az együtt muzsikálás nagyon fontos a népzenében, és azt egy ilyen táborban a legjobban tudják gyakorolni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A népzenei tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Halmos Béla Program is támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Juhász Gábor
Tóthfalu
tambura
vonós
népzene

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.