Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Vonósok és tamburások a tóthfalusi Juhász Népzenei Táborban

2021.08.14
09:06
2021.08.14
15:32
Forrás
Pannon RTV
A tanultak bemutatásával ért véget a Juhász Népzenei Tábor péntek délután Tóthfaluban. Öt nap alatt az 50 résztvevőnek, a legkisebbektől a felnőttekig, kezdő, középhaladó és haladó vonós, valamint kezdő és haladó tamburaszekcióban folyt az oktatás.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A pénteki bemutatón a táborban tanult dallamokból állítottak össze csokrot a résztvevők. A tamburások és a kezdő vonósok bácskai Tisza-menti dallamokat, a középhaladó vonósok ördöngős-füzesi dalokat, a haladó vonósok pedig erdőszombatteleki dalokat adtak elő.

Radics Zara hegedűn játszott és elmondása szerint nagyon élvezte a tábort.

„Jól éreztem magam, sokat játszottunk, fogócskáztunk és sokat énekeltünk meg hegedültünk.”

Szeles Veronika eddig citerázott és énekelt, a tábornak köszönhetően pedig most a tamburával ismerkedett meg közelebbről.

„A tábor tetszett nagyon, és a hangszer is nagyon a szívemhez nőtt, nagyon jó oktatóim voltak, és barátokat is szereztem, köszönhetően a hangszernek.
- Milyen programokon vehettetek részt az elmúlt hét során?
- Oktatásban, táncházban, közös esti muzsikálásban, éneklésben.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Különböző előadásokon is bővíthették népzenei tudásukat a résztvevők, például a hangszerkészítéssel is megismerkedhettek. Emellett a szórakozás sem maradt el, táncház is várta a fiatalokat.

Juhász Gábor, szervező: „Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, voltak, akik nagyon sokat fejlődtek, és ami a legfontosabb, hogy egész héten 6-8 órát muzsikáltunk naponta, ami az ő zenei tudásuk szempontjából is nagyon fontos, illetve az is fontos, hogy együtt, zenekarként tudtunk megszólalni. Az együtt muzsikálás nagyon fontos a népzenében, és azt egy ilyen táborban a legjobban tudják gyakorolni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A népzenei tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Halmos Béla Program is támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Juhász Gábor
Tóthfalu
tambura
vonós
népzene

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.