Ugrás a tartalomra

Vonósok és tamburások a tóthfalusi Juhász Népzenei Táborban

2021.08.14
09:06
2021.08.14
15:32
Forrás
Pannon RTV
A tanultak bemutatásával ért véget a Juhász Népzenei Tábor péntek délután Tóthfaluban. Öt nap alatt az 50 résztvevőnek, a legkisebbektől a felnőttekig, kezdő, középhaladó és haladó vonós, valamint kezdő és haladó tamburaszekcióban folyt az oktatás.

A pénteki bemutatón a táborban tanult dallamokból állítottak össze csokrot a résztvevők. A tamburások és a kezdő vonósok bácskai Tisza-menti dallamokat, a középhaladó vonósok ördöngős-füzesi dalokat, a haladó vonósok pedig erdőszombatteleki dalokat adtak elő.

Radics Zara hegedűn játszott és elmondása szerint nagyon élvezte a tábort.

„Jól éreztem magam, sokat játszottunk, fogócskáztunk és sokat énekeltünk meg hegedültünk.”

Szeles Veronika eddig citerázott és énekelt, a tábornak köszönhetően pedig most a tamburával ismerkedett meg közelebbről.

„A tábor tetszett nagyon, és a hangszer is nagyon a szívemhez nőtt, nagyon jó oktatóim voltak, és barátokat is szereztem, köszönhetően a hangszernek.
- Milyen programokon vehettetek részt az elmúlt hét során?
- Oktatásban, táncházban, közös esti muzsikálásban, éneklésben.”

Különböző előadásokon is bővíthették népzenei tudásukat a résztvevők, például a hangszerkészítéssel is megismerkedhettek. Emellett a szórakozás sem maradt el, táncház is várta a fiatalokat.

Juhász Gábor, szervező: „Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, voltak, akik nagyon sokat fejlődtek, és ami a legfontosabb, hogy egész héten 6-8 órát muzsikáltunk naponta, ami az ő zenei tudásuk szempontjából is nagyon fontos, illetve az is fontos, hogy együtt, zenekarként tudtunk megszólalni. Az együtt muzsikálás nagyon fontos a népzenében, és azt egy ilyen táborban a legjobban tudják gyakorolni.”

A népzenei tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Halmos Béla Program is támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Juhász Gábor
Tóthfalu
tambura
vonós
népzene

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.