Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Vonósok és tamburások a tóthfalusi Juhász Népzenei Táborban

2021.08.14
09:06
2021.08.14
15:32
Forrás
Pannon RTV
A tanultak bemutatásával ért véget a Juhász Népzenei Tábor péntek délután Tóthfaluban. Öt nap alatt az 50 résztvevőnek, a legkisebbektől a felnőttekig, kezdő, középhaladó és haladó vonós, valamint kezdő és haladó tamburaszekcióban folyt az oktatás.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A pénteki bemutatón a táborban tanult dallamokból állítottak össze csokrot a résztvevők. A tamburások és a kezdő vonósok bácskai Tisza-menti dallamokat, a középhaladó vonósok ördöngős-füzesi dalokat, a haladó vonósok pedig erdőszombatteleki dalokat adtak elő.

Radics Zara hegedűn játszott és elmondása szerint nagyon élvezte a tábort.

„Jól éreztem magam, sokat játszottunk, fogócskáztunk és sokat énekeltünk meg hegedültünk.”

Szeles Veronika eddig citerázott és énekelt, a tábornak köszönhetően pedig most a tamburával ismerkedett meg közelebbről.

„A tábor tetszett nagyon, és a hangszer is nagyon a szívemhez nőtt, nagyon jó oktatóim voltak, és barátokat is szereztem, köszönhetően a hangszernek.
- Milyen programokon vehettetek részt az elmúlt hét során?
- Oktatásban, táncházban, közös esti muzsikálásban, éneklésben.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Különböző előadásokon is bővíthették népzenei tudásukat a résztvevők, például a hangszerkészítéssel is megismerkedhettek. Emellett a szórakozás sem maradt el, táncház is várta a fiatalokat.

Juhász Gábor, szervező: „Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, voltak, akik nagyon sokat fejlődtek, és ami a legfontosabb, hogy egész héten 6-8 órát muzsikáltunk naponta, ami az ő zenei tudásuk szempontjából is nagyon fontos, illetve az is fontos, hogy együtt, zenekarként tudtunk megszólalni. Az együtt muzsikálás nagyon fontos a népzenében, és azt egy ilyen táborban a legjobban tudják gyakorolni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A népzenei tábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Halmos Béla Program is támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Juhász Gábor
Tóthfalu
tambura
vonós
népzene

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.