Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vučić: „Ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

2018-03-26
16:57
2018-03-26
21:15
Forrás
Pannon RTV
Átadták a szabadkai Zsinagóga felújított épületét. Az eseményen részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A Zsinagóga felújított épületének ünnepélyes átadásán Aleksandar Vučić és Orbán Viktor mellett jelen volt még Pásztor István, a VMSZ elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Az esemény alkalmából megtelt a patinás építmény, de nagy volt a tömeg a Zsinagóga körül is.

Délután egy órától folyamatosan érkeztek a delegációk és a meghívott vendégek: elsőként Bogdan Laban polgármester, majd Kyle Scott, Amerika belgrádi nagykövete, a Szerb Pravoszláv Egyház magas rangú tagjai, a katolikus egyház képviselői, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, az izraeli nagykövetség képviselői és mások.

Elsőként Szerbia elnöke érkezett meg, akit, miközben az őt éltető polgárokkal is beszélgetett, Bogdan Laban kísért a Zsinagóga bejáratáig.

Aleksandar Vučić, Szerbia államfője negyed 3-kor ért a Zsinagóga elé, és ő fogadta ünnepélyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Előtte Szerbia főrabbijával és a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével váltott néhány szót.

Aleksandar Vučić: „Azon kívül, hogy ez jó a zsidóságnak, idevonza majd az embereket Szerbiából és egész Európából is. Egyszerűen ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

A pár perccel fél 3 előtt érkező Orbán Viktort hatalmas ovációval fogadták. Aleksandar Vučićtyal köszöntötték egymást, majd kezet fogtak, és beszélgettek a polgárokkal.

A Szabadkai Zsidó Hitközség a 70-es évek végén adta át az épületet az önkormányzatnak és azóta tartott a felújítása. Most egy 40 éves út végére értünk - mondta Szabados Róbert. A Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hozzátette: először 2005-ben, majd 2011-2012 után gyorsultak fel a munkálatok, amikor a külső homlokzat, az utóbbi másfél évben pedig a Zsinagóga beltere lett felújítva.

Szabados Róbert: „A Zsidó Hitközségnek ez valami különleges azért, mert tudnivaló, hogy a négyezer tagot számláló zsidó hitközség a háború után megfogyatkozott, és a mai napon 250-en vagyunk, úgyhogy ez az identitásunk szerves része.”

Az MNT kiemelt jelentőségű műemléképülete előtt állunk - mondta az átadás előtt Hajnal Jenő. A testület elnöke hozzátette: a szakrális mellett egyéb funkciói is lesznek a Zsinagógának.

Hajnal Jenő: „Kulturális, közművelődési rendezvényeknek ad lehetőséget, valamint az idegenforgalomnak is megpróbál eleget tenni. Arra nagyon odafigyelünk, és ennek a szabadkai Zsinagóga Alapítvány lesz a főgondozója, hogy olyan rendezvények kerüljenek ide, amelyek a szakralitásnak is megfelelnek.”

Nem csak a zsidó közösség, hanem Szabadka valamennyi polgára sajátjának érzi ezt az épületet - emelte ki Bogdan Laban, a város polgármestere.

Bogdan Laban: „Ez a város szimbóluma, az egyik legjelentősebb objektum, nemcsak mint vallási intézmény, hanem mint lehetséges idegenforgalmi célpont. Nagyságát tekintve ez Európa második legnagyobb zsinagógája. Erre büszkék vagyunk.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy a szabadkai Zsinagóga közös államközi összefogásnak köszönhetően tündökölhet újra a régi fényében.

Pásztor István: „Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a Magyar Kormánynak, Magyarországnak, amiért nagyon jelentős pénzeszközökkel járult hozzá ahhoz, hogy a zsinagóga belső tere felújuljon. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez egy közös erőfeszítés eredménye. Ugyanis az elmúlt 15 évben a tetőszerkezet, illetve a külső épületfalak felújítását a szerb állam finanszírozta.”

A Magyarország és Szerbia közötti viszony történelmi magaslatokban van, aminek a legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok és a magyarországi szerb közösség - fűzte hozzá Pásztor István az ünnepélyes átadó után.

Szabadka
szabadkai zsinagóga
Aleksandar Vučić
Orbán Viktor

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:49, Frissítve: 21:08

Gloria Victis – 1956

200 vajdasági fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatában.
19:38, Frissítve: 21:49

10 éves a Szerb Haladó Párt

10 éves fennállását ünnepelte ma a Szerb Haladó Párt. A kraljevói sportcsarnokban megtartott eseményre az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić Tomislav Nikolićtyal, a párt korábbi elnökével érkezett.

Népszerű

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Drogfogás Zentán

13 kilogramm marihuánát és egyéb kábítószert koboztak el Zentán a rendőrök.