Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vučić: „Ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

2018-03-26
16:57
2018-03-26
21:15
Forrás
Pannon RTV
Átadták a szabadkai Zsinagóga felújított épületét. Az eseményen részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A Zsinagóga felújított épületének ünnepélyes átadásán Aleksandar Vučić és Orbán Viktor mellett jelen volt még Pásztor István, a VMSZ elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Az esemény alkalmából megtelt a patinás építmény, de nagy volt a tömeg a Zsinagóga körül is.

Délután egy órától folyamatosan érkeztek a delegációk és a meghívott vendégek: elsőként Bogdan Laban polgármester, majd Kyle Scott, Amerika belgrádi nagykövete, a Szerb Pravoszláv Egyház magas rangú tagjai, a katolikus egyház képviselői, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, az izraeli nagykövetség képviselői és mások.

Elsőként Szerbia elnöke érkezett meg, akit, miközben az őt éltető polgárokkal is beszélgetett, Bogdan Laban kísért a Zsinagóga bejáratáig.

Aleksandar Vučić, Szerbia államfője negyed 3-kor ért a Zsinagóga elé, és ő fogadta ünnepélyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Előtte Szerbia főrabbijával és a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével váltott néhány szót.

Aleksandar Vučić: „Azon kívül, hogy ez jó a zsidóságnak, idevonza majd az embereket Szerbiából és egész Európából is. Egyszerűen ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

A pár perccel fél 3 előtt érkező Orbán Viktort hatalmas ovációval fogadták. Aleksandar Vučićtyal köszöntötték egymást, majd kezet fogtak, és beszélgettek a polgárokkal.

A Szabadkai Zsidó Hitközség a 70-es évek végén adta át az épületet az önkormányzatnak és azóta tartott a felújítása. Most egy 40 éves út végére értünk - mondta Szabados Róbert. A Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hozzátette: először 2005-ben, majd 2011-2012 után gyorsultak fel a munkálatok, amikor a külső homlokzat, az utóbbi másfél évben pedig a Zsinagóga beltere lett felújítva.

Szabados Róbert: „A Zsidó Hitközségnek ez valami különleges azért, mert tudnivaló, hogy a négyezer tagot számláló zsidó hitközség a háború után megfogyatkozott, és a mai napon 250-en vagyunk, úgyhogy ez az identitásunk szerves része.”

Az MNT kiemelt jelentőségű műemléképülete előtt állunk - mondta az átadás előtt Hajnal Jenő. A testület elnöke hozzátette: a szakrális mellett egyéb funkciói is lesznek a Zsinagógának.

Hajnal Jenő: „Kulturális, közművelődési rendezvényeknek ad lehetőséget, valamint az idegenforgalomnak is megpróbál eleget tenni. Arra nagyon odafigyelünk, és ennek a szabadkai Zsinagóga Alapítvány lesz a főgondozója, hogy olyan rendezvények kerüljenek ide, amelyek a szakralitásnak is megfelelnek.”

Nem csak a zsidó közösség, hanem Szabadka valamennyi polgára sajátjának érzi ezt az épületet - emelte ki Bogdan Laban, a város polgármestere.

Bogdan Laban: „Ez a város szimbóluma, az egyik legjelentősebb objektum, nemcsak mint vallási intézmény, hanem mint lehetséges idegenforgalmi célpont. Nagyságát tekintve ez Európa második legnagyobb zsinagógája. Erre büszkék vagyunk.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy a szabadkai Zsinagóga közös államközi összefogásnak köszönhetően tündökölhet újra a régi fényében.

Pásztor István: „Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a Magyar Kormánynak, Magyarországnak, amiért nagyon jelentős pénzeszközökkel járult hozzá ahhoz, hogy a zsinagóga belső tere felújuljon. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez egy közös erőfeszítés eredménye. Ugyanis az elmúlt 15 évben a tetőszerkezet, illetve a külső épületfalak felújítását a szerb állam finanszírozta.”

A Magyarország és Szerbia közötti viszony történelmi magaslatokban van, aminek a legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok és a magyarországi szerb közösség - fűzte hozzá Pásztor István az ünnepélyes átadó után.

Szabadka
szabadkai zsinagóga
Aleksandar Vučić
Orbán Viktor

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.