Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vučić: „Ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

2018-03-26
16:57
2018-03-26
21:15
Forrás
Pannon RTV
Átadták a szabadkai Zsinagóga felújított épületét. Az eseményen részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A Zsinagóga felújított épületének ünnepélyes átadásán Aleksandar Vučić és Orbán Viktor mellett jelen volt még Pásztor István, a VMSZ elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Az esemény alkalmából megtelt a patinás építmény, de nagy volt a tömeg a Zsinagóga körül is.

Délután egy órától folyamatosan érkeztek a delegációk és a meghívott vendégek: elsőként Bogdan Laban polgármester, majd Kyle Scott, Amerika belgrádi nagykövete, a Szerb Pravoszláv Egyház magas rangú tagjai, a katolikus egyház képviselői, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, az izraeli nagykövetség képviselői és mások.

Elsőként Szerbia elnöke érkezett meg, akit, miközben az őt éltető polgárokkal is beszélgetett, Bogdan Laban kísért a Zsinagóga bejáratáig.

Aleksandar Vučić, Szerbia államfője negyed 3-kor ért a Zsinagóga elé, és ő fogadta ünnepélyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Előtte Szerbia főrabbijával és a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével váltott néhány szót.

Aleksandar Vučić: „Azon kívül, hogy ez jó a zsidóságnak, idevonza majd az embereket Szerbiából és egész Európából is. Egyszerűen ez már nem csak a vallásról és a kultúráról szól.”

A pár perccel fél 3 előtt érkező Orbán Viktort hatalmas ovációval fogadták. Aleksandar Vučićtyal köszöntötték egymást, majd kezet fogtak, és beszélgettek a polgárokkal.

A Szabadkai Zsidó Hitközség a 70-es évek végén adta át az épületet az önkormányzatnak és azóta tartott a felújítása. Most egy 40 éves út végére értünk - mondta Szabados Róbert. A Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hozzátette: először 2005-ben, majd 2011-2012 után gyorsultak fel a munkálatok, amikor a külső homlokzat, az utóbbi másfél évben pedig a Zsinagóga beltere lett felújítva.

Szabados Róbert: „A Zsidó Hitközségnek ez valami különleges azért, mert tudnivaló, hogy a négyezer tagot számláló zsidó hitközség a háború után megfogyatkozott, és a mai napon 250-en vagyunk, úgyhogy ez az identitásunk szerves része.”

Az MNT kiemelt jelentőségű műemléképülete előtt állunk - mondta az átadás előtt Hajnal Jenő. A testület elnöke hozzátette: a szakrális mellett egyéb funkciói is lesznek a Zsinagógának.

Hajnal Jenő: „Kulturális, közművelődési rendezvényeknek ad lehetőséget, valamint az idegenforgalomnak is megpróbál eleget tenni. Arra nagyon odafigyelünk, és ennek a szabadkai Zsinagóga Alapítvány lesz a főgondozója, hogy olyan rendezvények kerüljenek ide, amelyek a szakralitásnak is megfelelnek.”

Nem csak a zsidó közösség, hanem Szabadka valamennyi polgára sajátjának érzi ezt az épületet - emelte ki Bogdan Laban, a város polgármestere.

Bogdan Laban: „Ez a város szimbóluma, az egyik legjelentősebb objektum, nemcsak mint vallási intézmény, hanem mint lehetséges idegenforgalmi célpont. Nagyságát tekintve ez Európa második legnagyobb zsinagógája. Erre büszkék vagyunk.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy a szabadkai Zsinagóga közös államközi összefogásnak köszönhetően tündökölhet újra a régi fényében.

Pásztor István: „Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a Magyar Kormánynak, Magyarországnak, amiért nagyon jelentős pénzeszközökkel járult hozzá ahhoz, hogy a zsinagóga belső tere felújuljon. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez egy közös erőfeszítés eredménye. Ugyanis az elmúlt 15 évben a tetőszerkezet, illetve a külső épületfalak felújítását a szerb állam finanszírozta.”

A Magyarország és Szerbia közötti viszony történelmi magaslatokban van, aminek a legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok és a magyarországi szerb közösség - fűzte hozzá Pásztor István az ünnepélyes átadó után.

Szabadka
szabadkai zsinagóga
Aleksandar Vučić
Orbán Viktor

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.