Ugrás a tartalomra

XII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó

2021.09.19
19:14
2021.09.20
20:36
Forrás
Pannon RTV
Törökkanizsa főterén volt a XII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó. A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében megtartott eseményen tizennégy egyesület néptáncosai léptek színpadra magyar, szerb és roma táncaikkal.

A XII. Észak-bánáti néptánctalálkozó a csoportok felvonulásával kezdődött. A fiatal táncosok között volt olyan is, aki kicsit izgult a fellépés előtt, de a színpadon ez nem látszott.

Mihók Barbara, néptáncos, Törökkanizsa: „Szeretek néptáncolni meg tanulni, de izgulok a fellépés miatt.”

A helyi művelődési egyesület néptáncosai Kazárbokri táncokkal készültek a találkozóra.

Dancsó Vivien, néptáncos, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, Törökkanizsa: „Már tavaly belekezdtünk a koreográfia elkészítésébe és a tánc megtanulásába, idén pedig harmadszorra mutatjuk be.”

Az Észak-bánáti Néptánctalálkozó programja idén is nagyon színes volt, viszont hiányoztak a romániai és magyarországi vendégtáncosok, akik a járványhelyzet miatt nem tudtak eljönni - emelte ki Kovács Magdaléna a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke, aki kitért a fiatal a vajdasági néptáncosok számára is.

Kovács Magdaléna, elnök, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, Törökkanizsa: „Elmondhatjuk egész Vajdaság területére, hogy fogynak a gyerekek, de nem kell nekünk ezzel foglalkozni, nekünk csinálni kell a dolgunkat és mindig lesznek újabbak, akik együtt akarnak majd működni velünk. Ez látszik majd az elsőként fellépő óvodás csoportunkon is. Kevesen vannak, de lelkesek.”

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvényén Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte: a törökkanizsaiak méltón lehetnek büszkék az eseményre.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A néptánc, a népzene egy olyan nyelv, amely szavak nélkül is megérti egymást. Szereti a másikat, merítkezik a másikból és tiszteli a másikat. Az ideérkezők, a fellépők szeretettel jönnek e találkozóra. A barátság, a kölcsönös tisztelet az, amely táplálja a néptánctalálkozók lángját és erőt, lendületet ad a szervezőknek.”

A szervezők szerint a 21. században fontos ragaszkodni gyökereinkhez, de megismerni a többi nemzet kultúráját is és a XII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó pont ilyen volt.

Észak-bánáti Néptánctalálkozó
Törökkanizsa
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.