Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

XVI. Záporka

2021.10.23
16:25
2021.11.02
09:53
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót Bácsfeketehegyen a különleges igényű, értelmileg vagy tanulásban akadályozott fiataloknak.
Pannon RTV/Óvári Dániel

Cirok Szabó István Gyurma című versét adta elő a szabadkai Tacsi Márió.

Tacsi Márió, másodikos, Dr. Svetomir Bojanin Általános és Középiskola, Szabadka: „Elképzeltem, hogy én vagyok a tanár bácsi és a gyerekeknek mesélem a verset, és akkor ez így érdekes volt.”

T. Kiss Tamás: Otthonmaradós című versét mondta a harmadikos Nenad Novaković. Először vett részt szavalóversenyen.

Nenad Novaković, harmadikos, Dr. Svetomir Bojanin Általános és Középiskola, Szabadka: „Azért tetszett, mert nagyon vicces vers, és tanulás közben nagyon sokat nevettem, és egyszerűen a vers nagyon megtetszett.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Szabadkáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Szenttamásról és Bácsfeketehegyről mintegy 30 fiatal érkezett a találkozóra. Három korcsoportban versenyeztek. Emellett kellemes közös szombatot tölthettek el, barátkozással, közös játékokkal.

Faragó Pap Boglárka, szakmunkatárs, Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület, Bácsfeketehegy: „Nagyon fontos dolog, mert itt barátokat találnak, verseket hallanak, újakat is, lehet, hogy valamelyik vers megtetszik a másiknak is, és majd jövőre ő is azt akarja szavalni. Szókincset gyarapít, beszédfejlesztés is, és a közönséggel való kapcsolatteremtés sokat tesz nekik.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Tizenhat évvel ezelőtt született meg Barta Júlia, nyugalmazott óvónő fejében az a gondolat, hogy megszervezze a rendezvényt.

Barta Júlia, elnökségi tag, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, Bácsfeketehegy: „Minden évben itt születik meg a csoda, hogy akkora átéléssel, és ami normál tagozatokban ritkán fordul elő, hogy itt szívből örülnek a társuk sikerének, és ez példaértékű. Tanulni lehet tőlük, ezt határozottan állítom. Ezért öröm nekem minden évben ez a rendezvény. Tiszteletem a fölkészítő tanárok előtt, akik időt, hihetetlen energiát fektetnek ebbe, és olyan gyönyörű verseket választanak kortárs irodalomból is.”

Dudás Zita, valamint Sutus Ágota logopédus és gyógypedagógus segítették a zsűrizésben Barta Júlia munkáját. A zsűri a versenyzőknél figyelembe vette a versválasztást, a vers elsajátításának mértékét, továbbá, hogy mennyire tudta a szavaló átélni és közvetíteni a választott költeményét a közönség felé. A rendezvény egy IPA szerb-magyar határon átnyúló projekt keretében valósult meg, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács, valamint az illetékes tartományi titkárság is támogatott.

Az eseményt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület és a Bácsfeketehegyi Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezte.

Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó
Záporka
Bácsfeketehegy
Faragó Pap Boglárka
szakmunkatárs
Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű