Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

XX. Népművészeti Tábor Kisoroszon

2021.07.29
15:30
2021.07.29
17:49
Forrás
Pannon RTV
Régi szakmák, kézművesség, vetélkedők, játékos foglalkozások és persze barátkozás a kisoroszi Népművészeti Táborban, amit 20. alkalommal tartanak meg a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A tábor visszajáró látogatói között vannak külföldön élő gyerekek is.

Šahurić Emina, Bécs: „Itten a nagymamám meg a nagytatám, és szeretek itten a táborban lenni, mert sok a barát, meg szeretek itten gyöngyöt fűzni.”

Csúszó Márk, Németország: „Németországból érkeztem, és most itt vagyok a mamáéknál, tatáéknál – kicsit meglátogatni.”

A tábor célja az, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket, hogy alkotásra ösztökéljék őket. Fontos cél, a közösségi életre való nevelés is.

Restás Edina, Torda: „Nagyon jó ez a hely, hogy barátokat is szerezzünk. Mi a szabadidőben sokat beszélhetünk, szoktunk körjátékokat is játszani.”

Visszajáró vendég Balázs Katalin magyarországi keramikus is, aki Petőfi-ösztöndíjasként ismerte meg a bánáti magyar közösséget.

„Szeretünk ide jönni. Hazajövünk tulajdonképpen. Nagyon sok emberrel tartom a kapcsolatot. Így gyakorlatilag napi szinten tudunk egymásról nagyon sokan.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Háromnapos rendezvény formájában sikerült tavaly megőrizni a tábor folytonosságát, az idei, jubiláris tábor pedig újra egyhetes. A héten 95 elemi iskolás jár be a környező magyarlakta településekről a szórványközpontba.

Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Nagykikinda, Magyarcsernye, Begaszentgyörgy község, de a környező más településekről is érkeztek gyerekek, és persze azok a gyerekek, akiknek a szülei eltávoztak, valahol Ausztriába, Németországba, nem tudom, hogy hol is élnek per pillanat, azok a gyerekek visszatérnek ide, ebbe a táborba, hisz ez a tábor az, amely alkalmat ad arra, hogy megőrizzük hagyományainkat és kultúránkat.”

A nap magyar dalok éneklésével kezdődik, majd pedig számos foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek.

Bacsik Lőrinc Natália, táborvezető: „Van gyöngyfűzés, fafaragás, nemezelés, hímzés-varrás és újrahasznosítás, aminek nagyon örülünk, mert így a gyerekkel azt tudatosítjuk, hogy azokat az anyagokat, amit eldobnánk különben, újra lehet hasznosítani és egy nagyon szép dolog, tárgy készülhet belőle.”

A rendezvény vasárnap zárul az itt készített munkák kiállításával és a Gulyásfőző Fesztivállal. A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Kisorosz
Népművészeti tábor
Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.