Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

XX. Népművészeti Tábor Kisoroszon

2021.07.29
15:30
2021.07.29
17:49
Forrás
Pannon RTV
Régi szakmák, kézművesség, vetélkedők, játékos foglalkozások és persze barátkozás a kisoroszi Népművészeti Táborban, amit 20. alkalommal tartanak meg a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A tábor visszajáró látogatói között vannak külföldön élő gyerekek is.

Šahurić Emina, Bécs: „Itten a nagymamám meg a nagytatám, és szeretek itten a táborban lenni, mert sok a barát, meg szeretek itten gyöngyöt fűzni.”

Csúszó Márk, Németország: „Németországból érkeztem, és most itt vagyok a mamáéknál, tatáéknál – kicsit meglátogatni.”

A tábor célja az, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket, hogy alkotásra ösztökéljék őket. Fontos cél, a közösségi életre való nevelés is.

Restás Edina, Torda: „Nagyon jó ez a hely, hogy barátokat is szerezzünk. Mi a szabadidőben sokat beszélhetünk, szoktunk körjátékokat is játszani.”

Visszajáró vendég Balázs Katalin magyarországi keramikus is, aki Petőfi-ösztöndíjasként ismerte meg a bánáti magyar közösséget.

„Szeretünk ide jönni. Hazajövünk tulajdonképpen. Nagyon sok emberrel tartom a kapcsolatot. Így gyakorlatilag napi szinten tudunk egymásról nagyon sokan.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Háromnapos rendezvény formájában sikerült tavaly megőrizni a tábor folytonosságát, az idei, jubiláris tábor pedig újra egyhetes. A héten 95 elemi iskolás jár be a környező magyarlakta településekről a szórványközpontba.

Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Nagykikinda, Magyarcsernye, Begaszentgyörgy község, de a környező más településekről is érkeztek gyerekek, és persze azok a gyerekek, akiknek a szülei eltávoztak, valahol Ausztriába, Németországba, nem tudom, hogy hol is élnek per pillanat, azok a gyerekek visszatérnek ide, ebbe a táborba, hisz ez a tábor az, amely alkalmat ad arra, hogy megőrizzük hagyományainkat és kultúránkat.”

A nap magyar dalok éneklésével kezdődik, majd pedig számos foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek.

Bacsik Lőrinc Natália, táborvezető: „Van gyöngyfűzés, fafaragás, nemezelés, hímzés-varrás és újrahasznosítás, aminek nagyon örülünk, mert így a gyerekkel azt tudatosítjuk, hogy azokat az anyagokat, amit eldobnánk különben, újra lehet hasznosítani és egy nagyon szép dolog, tárgy készülhet belőle.”

A rendezvény vasárnap zárul az itt készített munkák kiállításával és a Gulyásfőző Fesztivállal. A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Kisorosz
Népművészeti tábor
Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:40, Frissítve: 16:46

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű