Ugrás a tartalomra

XXVI. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó

2022.11.26
15:25
2022.11.26
18:11
Forrás
Pannon RTV
Több mint 80 résztvevője van a Dudás Kálmán vers- és prózamondó találkozónak. Általános és középiskolások, valamint felnőttek egyaránt részt vesznek a Bácsfeketehegyen tartott kétnapos rendezvényen.

A szemlét 26. alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

Az egyetemes és a határon túli magyar irodalomból választhattak verseket és prózát a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó versenyzői.

Rózsa Kincső, tag, Auróra beszédművészeti műhely, Topolya: „Három verset kellett hozni, és a tanárnőnkkel úgy döntöttünk, hogy ezek a versek azért jók, mivel illenek hozzám és bele tudom élni magam.”

Vajdaságból, Budapestről, Nagykanizsáról és Esztergomból is érkeztek versenyzők. A vers- és prózamondással való foglalkozás egy életforma, ami széleskörű kutatást is igényel a szövegtanuláson túl.

Balla Botond, Esztergom, Magyarország: „A mai nap Illyés Gyula A korosztály behajózása című verssel, akkor Babits Mihály Rádió című verssel, illetve Márai Sándor Halotti beszéd című versével készültem. Ezeknek a tanulása közben, illetve a tanulása után egy konkrét kutatómunka van, hogy mi miért van úgy a versben ahogy.”

A versmondók szombaton két fordulóban mondták el az első két szöveget, majd a zsűri eldönti, hogy ki jut be a vasárnapi döntőbe. A szövegmondással foglalkozó gyerekek, fiatalok körében évről évre népszerűbb ez az esemény.

Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete: „Több mint 80 jelentkezőnk van, és ez a nyolcvan jelentkező nem csak Vajdaságból, hanem Magyarországról is érkezik hozzánk, így sikerül most már azt is elérni, hogy valóban a nemzeti jelleg, ami a címében szerepel, az megvalósuljon, hiszen mi arra törekszünk évek óta, hogy belopja magát ez a találkozó a Kárpát-medencei vers- és prózamondó találkozók vérkeringésébe.”

Kísérőrendezvényként író-olvasó találkozó, színházi előadások és képzőművészeti kiállítás is színesíti a programot.

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó
Bácsfeketehegy
szavalás
vers
Hajvert Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.