Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Zajlik a Juhász Népzenei Tábor

2020-06-24
13:31
2020-06-24
18:20
Forrás
Pannon RTV
Több mint harminc népzenét kedvelő gyerek és fiatal vesz részt a hétfőtől péntekig tartó Juhász Népzenei Táborban a Horgos melletti Domus Pacisban.

A Vajdaság számos településéről érkezett ifjú népzenészekkel napi hat órában a Juhász zenekar tagjai, valamint Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak.

Info TV/Csendir Viktor

A gyerekek hegedűn, brácsán, tamburakontrán és nagybőgőn is csiszolhatják tudásukat a táborban. A kezdők a vajdasági és a sárközi dallamokat, a haladók pedig a boncidai és a kalotaszegi népdalokat gyakorolják.

Erős Lilla és Hóli Anna is a középhaladó csoportban van, ők Vas Endrétől tanulják a hegedű fortélyait. Mindketten nagyon szeretik ezt a hangszert, de ezen kívül dalokat is tanultak, például csárdásokat, ugrósokat.

Info TV/Csendir Viktor

Az idősebb és haladó korosztállyal Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak. Ebben a csoportban van Tillinkó Luca is, aki már korábban is járt a Juhász Népzenei Táborban: „Lassan négy éve hegedülök népzenét folyamatosan. Szeptembertől kezdtem el a zeneiskolában is hegedülni, és azért szerettem volna ide eljönni, mert tavaly is voltam és nagyon megtetszett ez az egész tábor. Nagyon kedvesek is voltak velünk és sok barátot is szereztem, és idén is sok barátom lett.

Info TV/Csendir Viktor

Második alkalommal adott otthont a tábornak a horgosi Domus Pacis, amely pont megfelelő a kisebb-nagyobb csoportoknak is.

Info TV/Csendir Viktor

Juhász Gábor táborvezető elmondta, a tábor célja, hogy a vajdasági gyerekek népzenei tudását fejlesszék, ezzel pedig a megfelelő utánpótlás kinevelését is elősegítik a térségben: „Össze tudnak állni különböző kisebb formációk, így kialakulnak kisebb zenekarok, és ez az utánpótlásképzésnek egy nagyon fontos szegmense, hiszen hiába tanítunk mi meg 20 hegedűst külön, vagy 10 brácsást, vagy 5 bőgőst, de ha össze tudnak állni zenekarokká és tudnak úgymond funkcióba muzsikálni, akkor tudjuk igazából a hosszú távú népzenei utánpótlást itt Vajdaságban biztosítani.”

Info TV/Csendir Viktor

A Juhász Népzenei Tábor létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Kormány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Horgos
Domus Pacis
Juhász Gábor
tábor
hegedű
brácsa
népdal

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.