Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Zajlik a Juhász Népzenei Tábor

2020-06-24
13:31
2020-06-24
18:20
Forrás
Pannon RTV
Több mint harminc népzenét kedvelő gyerek és fiatal vesz részt a hétfőtől péntekig tartó Juhász Népzenei Táborban a Horgos melletti Domus Pacisban.

A Vajdaság számos településéről érkezett ifjú népzenészekkel napi hat órában a Juhász zenekar tagjai, valamint Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak.

A gyerekek hegedűn, brácsán, tamburakontrán és nagybőgőn is csiszolhatják tudásukat a táborban. A kezdők a vajdasági és a sárközi dallamokat, a haladók pedig a boncidai és a kalotaszegi népdalokat gyakorolják.

Erős Lilla és Hóli Anna is a középhaladó csoportban van, ők Vas Endrétől tanulják a hegedű fortélyait. Mindketten nagyon szeretik ezt a hangszert, de ezen kívül dalokat is tanultak, például csárdásokat, ugrósokat.

Az idősebb és haladó korosztállyal Brasnyó Antal és Csonka Ferenc foglalkoznak. Ebben a csoportban van Tillinkó Luca is, aki már korábban is járt a Juhász Népzenei Táborban: „Lassan négy éve hegedülök népzenét folyamatosan. Szeptembertől kezdtem el a zeneiskolában is hegedülni, és azért szerettem volna ide eljönni, mert tavaly is voltam és nagyon megtetszett ez az egész tábor. Nagyon kedvesek is voltak velünk és sok barátot is szereztem, és idén is sok barátom lett.

Második alkalommal adott otthont a tábornak a horgosi Domus Pacis, amely pont megfelelő a kisebb-nagyobb csoportoknak is.

Juhász Gábor táborvezető elmondta, a tábor célja, hogy a vajdasági gyerekek népzenei tudását fejlesszék, ezzel pedig a megfelelő utánpótlás kinevelését is elősegítik a térségben: „Össze tudnak állni különböző kisebb formációk, így kialakulnak kisebb zenekarok, és ez az utánpótlásképzésnek egy nagyon fontos szegmense, hiszen hiába tanítunk mi meg 20 hegedűst külön, vagy 10 brácsást, vagy 5 bőgőst, de ha össze tudnak állni zenekarokká és tudnak úgymond funkcióba muzsikálni, akkor tudjuk igazából a hosszú távú népzenei utánpótlást itt Vajdaságban biztosítani.”

A Juhász Népzenei Tábor létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Kormány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Juhász Népzenei Tábor
Horgos
Domus Pacis
Juhász Gábor
tábor
hegedű
brácsa
népdal

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.
06:25, Frissítve: 10:34

75 éve dobták le az első atombombát

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra után a B–29 típusú, Enola Gay nevet viselő amerikai bombázó ledobta a Little Boynak nevezett stratégiai atombombát Hirosimára.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.