Ugrás a tartalomra

Zajlik a XIV. MadT- tábor Zentán

2022.07.06
13:33
2022.07.06
18:14
Forrás
Pannon RTV
A színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokkal zajlik a MadT tábor Zentán. A Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora július 1-én nyitotta meg kaput és pénteken ér véget.

Négy csoportban 35 résztvevővel zajlanak a foglalkozások: két színjátszó, idén első alkalommal dramaturgiai-színházelméleti, valamint a már hagyományos rendezői csoportban. A horgosi Szalma Antónia először vesz részt a táborban.

„Most egy darabon dolgozunk, Rómeó és Julián és inkább a darabot építjük, és inkább azzal foglalkozunk, nem pedig gyakorlatokkal, de ezáltal is fejlődünk, hogy ezen a darabon dolgozunk.”

A nagykikindai Király Sándor negyedszer táborlakó. Nagyon hiányzik neki az esemény, amikor nem tud eljönni.

„Ez a tábor nagyon sok jelent szerintem nem csak nekem, hanem az összes vajdasági amatőr színjátszónak, színháznak. Itt egy lendületet kapnak, tudást kapnak a további munkájukhoz. A fiatalok, akik először vagy másodszor vannak itt, azok jobbára csak bátorságot és egy pici tudást kapnak, mi idősebbek, akik már itt vagyunk évek óta, mi pedig jobbára most már építünk arra a tudásra és arra, hogy át tudjuk adni a fiatalabb generációnak.”

Kalmár Zsuzsa, a Palicsi Színjátszó Grund vezetője első alkalommal vesz részt a táborban. Oktatóként az egyik színjátszó csoporttal foglalkozik, amely tagjainak életkora 15-17 év.

„Az az érdekes ezekben a gyerekekben, hogy ők már azzal az elhatározással jönnek ide, hogy őket érdekli ez a világ. Érdekli a színház, annak minden nyűgével-, bajával, mindenféle örömével és szeretnék minél jobban beleásni magukat a témába. Nagyon könnyű őket munkára bírni. Nagyon alázatosak.”

A tábor résztvevői 16 településről érkeztekk. A szervezők igyekeznek folyamatosan figyelembe venni a szakma, az amatőr és a diákszínjátszók igényeit, ezért is indították el a dramaturgiai csoportot is idén, amely elsőként telt be.

Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa: „A tábor célja elsősorban nem az, hogy egy produktumot hozzanak létre, hanem az, hogy szakmailag fejlődjenek, ezért idén sincs gálaműsor, mert nem szerettük volna, hogyha a résztvevők stresszként élik meg azt, hogy be kell mutatniuk valamit.”

A Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében valósul me

színjátszás
MadT tábor
Kalmár Zsuzsa
Virág Kiss Anita

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.