Ugrás a tartalomra

Zarándoklat a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyhez

2021.07.10
14:44
2021.07.10
19:58
Forrás
Pannon RTV
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében egy ötven fős csapat zarándokolt ki a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyéhez, az aracsi pusztatemplomhoz. A meghitt eseményt idén a nemzeti újrakezdés évének jegyében hívták életre.

Már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára templom udvarában mindazok, akik együtt szerették volna ünnepelni a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyet.

Gyalog, autóval, vagy éppen kerékpárral érkeztek az Árpád-kori műemlékhez, azzal az üzenettel, hogy a hit, az együttlét és a szeretet összetartja a magyar közösséget. Az öt kilométeres dűlőúton haladva legtöbbjük Istenhez fohászkodott.

Kossuth Lajos a zarándoklat rendszeres résztvevője. Idén is több mint 100 kilométert kerékpározott, azzal a céllal, hogy átélje a kultikus emlékhely felülmúlhatatlan üzenetét.

„Kilátogatunk az aracsi pusztatemplomhoz, mint magánember és mint hívő személy is, mert ez a hely testi és lelki megnyugvást jelent számomra és a hívőknek egyaránt.”

Egyes résztvevők első alkalommal látogatták meg a szent földet, de akadtak olyanok is, akik a bánáti faluban születtek, így a pusztatemplom éveken át életük részévé vált.

Csillagh Sándor, Hódmezővásárhely: „Gyönyörű szép a templom még a romjaiban is, és megfogja az embert az, hogy ezek a kövek milyen történelmet láttak, hány örömöt, hány bánatot, hány keserű magyart, és jólesik érezni azt, hogy magyar vagyok.”

Farkas Cseh Csilla, Törökbecse: „Nekünk lelki támaszt ad, hogy megmaradhassunk a gyökereink mellett, és a gyermekeinknek is tudjunk mit átadni, értékeket és lelki támogatást.”

Az aracsi pusztatemplom visszavár üzenetű eseményre Törökbecse, valamint a magyarországi Hódmezővásárhely mellett Vajdaság számos településéről érkeztek zarándokok.

A romtemplom falai között szervezett Háló találkozó az emberekben a társas lény tudatát, a közösség iránti lelki vágyódást is erősíti, amit a résztvevők a későbbekben is tovább ápolnak.

 Halmai Tibor, főszervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője: „Nagyon fontos az, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van aki felhív, akivel tudok beszélgetni, ha nem is vagyunk együtt egy találkozón, akkor is a Kárpát-medence bármely szegletéből, és ez a lényege a Hálónak, hogy gondot viselünk egymásról, egymásért.”

A helyszíni misét Horváth László földvári plébános celebrálta. A program ebéddel, a délutáni órákban pedig íjászattal, családias hangulatú társalgással, valamint közös énekléssel folytatódott.

Törökbecse
Aracs
aracsi pusztatemplom
Délvidéki Háló Mozgalom
zarándoklat
Assisi Szent Klára templom

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.