Ugrás a tartalomra

Zarándoklat a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyhez

2021.07.10
14:44
2021.07.10
19:58
Forrás
Pannon RTV
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében egy ötven fős csapat zarándokolt ki a magyarság egyik legkultikusabb emlékhelyéhez, az aracsi pusztatemplomhoz. A meghitt eseményt idén a nemzeti újrakezdés évének jegyében hívták életre.

Már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára templom udvarában mindazok, akik együtt szerették volna ünnepelni a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyet.

Gyalog, autóval, vagy éppen kerékpárral érkeztek az Árpád-kori műemlékhez, azzal az üzenettel, hogy a hit, az együttlét és a szeretet összetartja a magyar közösséget. Az öt kilométeres dűlőúton haladva legtöbbjük Istenhez fohászkodott.

Kossuth Lajos a zarándoklat rendszeres résztvevője. Idén is több mint 100 kilométert kerékpározott, azzal a céllal, hogy átélje a kultikus emlékhely felülmúlhatatlan üzenetét.

„Kilátogatunk az aracsi pusztatemplomhoz, mint magánember és mint hívő személy is, mert ez a hely testi és lelki megnyugvást jelent számomra és a hívőknek egyaránt.”

Egyes résztvevők első alkalommal látogatták meg a szent földet, de akadtak olyanok is, akik a bánáti faluban születtek, így a pusztatemplom éveken át életük részévé vált.

Csillagh Sándor, Hódmezővásárhely: „Gyönyörű szép a templom még a romjaiban is, és megfogja az embert az, hogy ezek a kövek milyen történelmet láttak, hány örömöt, hány bánatot, hány keserű magyart, és jólesik érezni azt, hogy magyar vagyok.”

Farkas Cseh Csilla, Törökbecse: „Nekünk lelki támaszt ad, hogy megmaradhassunk a gyökereink mellett, és a gyermekeinknek is tudjunk mit átadni, értékeket és lelki támogatást.”

Az aracsi pusztatemplom visszavár üzenetű eseményre Törökbecse, valamint a magyarországi Hódmezővásárhely mellett Vajdaság számos településéről érkeztek zarándokok.

A romtemplom falai között szervezett Háló találkozó az emberekben a társas lény tudatát, a közösség iránti lelki vágyódást is erősíti, amit a résztvevők a későbbekben is tovább ápolnak.

 Halmai Tibor, főszervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője: „Nagyon fontos az, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van aki felhív, akivel tudok beszélgetni, ha nem is vagyunk együtt egy találkozón, akkor is a Kárpát-medence bármely szegletéből, és ez a lényege a Hálónak, hogy gondot viselünk egymásról, egymásért.”

A helyszíni misét Horváth László földvári plébános celebrálta. A program ebéddel, a délutáni órákban pedig íjászattal, családias hangulatú társalgással, valamint közös énekléssel folytatódott.

Törökbecse
Aracs
aracsi pusztatemplom
Délvidéki Háló Mozgalom
zarándoklat
Assisi Szent Klára templom

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.