Ugrás a tartalomra

Zenén átszőtt 120 év

2022.10.01
07:35
2022.10.01
16:11
Forrás
Pannon RTV
Mendelssohn, Bach és Ravel művei voltak hallhatóak a szabadkai zsinagógában.

A szakrális építmény turisztikai látványosság és kulturális tér is egyben, ahová nemcsak a turisták, de a helyiek is betérnek.

Tudományos konferenciával és ünnepi hangversennyel ünnepelték a szabadkai zsinagóga fennállásának évfordulóját. Dr. Pásztor Bálint, az Alapítvány elnöke elmondta, rendkívül büszke arra, hogy Európa második legnagyobb felújított zsinagógája, ez a szakrális tér, kulturális és idegenforgalmi intézmény is egyben.

"Nemcsak a múltról szól ez, nem arról szól, hogy volt egy korszaka Szabadkának, amikor kiépült az a város, amelyet szeretünk és óvunk, hanem mi is hozzá tudtunk tenni valamit ehhez az elmúlt években, hiszen évtizedeket követően a zsinagóga ismét úgy néz ki, mint 120 évvel ezelőtt."

Hajdók Judit orgonaszakértő is dolgozott a szecessziós épület orgonájának felújításán. Az évforduló kapcsán a művésznő Mendelssohn, Bach és Ravel műveiből állított össze egy romantikus válogatást, másfél órán át játszott.

"Egy évig dolgoztam én is az orgonán, amikor Apró Tibor orgonaépítő romjaiból újjáépítette és én vezettem és akkor nagyon megismertem a hangszert. Akkor nem játszottam rajta. Ma tudtam uralni, eggyé válni vele. Be kellett regisztrálni, egy nagyon romantikus műsort játszottam, több órát eltöltöttem a hangszerrel, megpróbáltam azonosulni vele és kihozni belőle a legtöbbet."

Az Alapítvány célja olyan további nívós rendezvények megszervezése, amiért távolról is érdemes idelátogatni.

zene
120 év
Zsinagóga
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.