Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenés estre hívogatnak a tamburán megszólaltatott dallamok

2021.09.03
07:12
2021.09.03
16:12
Forrás
Pannon RTV
Az adai színházterem adott otthont az óbecsei Fokos zenekar és a Than Fivérek Értelmiségi Kör zenés előadásának, első állomásként. A népzenei dallamokkal és dokumentumfilmekkel tarkított előadást a szeptemberben Vajdaság több településén bemutatják.

Komáromi Róbert, a padéi Takáts Rafael Kultúrkör elnöke is kíváncsi volt az Óbecsei tamburazenekar népszerűsítése című zenés-est sorozatra, amelynek első állomása Ada volt: „Jómagam is nagyon szeretem a tamburazenét. Padé, Ada, Mohol, Óbecse környékén nagy hagyománya van a tamburamuzsikának és Csantavéren is. Bízom benne, hogy majd ugyanúgy, mint Padén, ahogy fellendítettük valamikor a citerazenekart, a tamburát is valahogyan elindíthatjuk majd.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szabó Annamária népdalénekes ékes hangjával kiegészülve szólaltatta meg hangszereit az óbecsei Fokos zenekar.

Szerda Balázs, alapítótag, Fokos zenekar: „Mi a Fokos zenekarral nagyon korán rájöttünk, hogy akkor lehetünk igazán egyediek és hitelesek, hogyha ebből a Kárpát-medencei népzenei kincsből kiemeljük azt, ami tényleg a miénk, és ami tényleg ránk jellemző és hát ez lenne a tambura, ami az erre a vidékre jellemző népzenei hagyatékot jellemzi és nem titkolt célunk az, hogy ezt a hangszert a lehető legszélesebb körben megismertessük.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében a Fokos zenekar Óbecse község népzenei hagyatéka előadása a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Horti Andrea, munkatárs, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Azért éreztük ennek fontosságát, mivel ez a hangszer nem annyira népszerű és ismert az emberek körében és ez egy kiváló alkalom volt, hogy ilyen lépést lépjünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A dokumentumfilmekkel tarkított előadás szeptember folyamán további helyszíneken is megtekinthető lesz, így például Topolyán, Péterrévén, Bácsföldváron és Óbecsén is élvezheti majd a közönség.

Óbecse
Fokos zenekar
Szerda Balázs
tambura
Ada
Than Fivérek Értelmiség Kör

Most

Népszerű