Ugrás a tartalomra

Zenés felolvasó esttel indult a zEtna

2019.10.25
13:51
2019.10.25
17:44
Forrás
Pannon RTV
Zenés felolvasó esttel kezdődött csütörtök este a zEtna 16. Irodalmi Fesztiválja a zentai Alkotóházban.

A háromnapos rendezvényen az irodalmi kínálat mellett zenei és képzőművészeti programmal is várják a közönséget.

A helyi származású, Budapesten élő Szegedi-Szabó Béla zenés felolvasó estjével kezdődött meg csütörtök este az irodalmi fesztivál háromnapos programja. Az író, költő Homokmű című kötetét hozta el a fesztiválra, amely verseket és egy posztmodern drámát tartalmaz. Az alkotó szerint a fesztivál oldott hangulata nem csak a művek ismertetésére, megtárgyalására alkalmas.

Szegedi-Szabó Béla, író, költő, Budapest, Magyarország: „Felszabadítóan hatnak, tulajdonképpen ez más, mint maga az irodalom, amit otthon csinálsz. Tulajdonképpen egy színházi élmény is egyben és ez nagyon jó, és amúgy is mindenkivel tudunk beszélni, társalogni, úgyhogy nagyon jó alkalom a találkozásra is.”

Az esemény idei tematikája a tükröződés, így olyan írókat, költőket látnak vendégül, akik egymással valamilyen kapcsolatban vannak, leginkább közösen alkotnak – mondta el Beszédes István, a fesztivál szervezője. Nagy Abonyi Árpád, Horváth Ottó és Szűgyi Zoltán mellett a fesztiválnak vendégei lesznek lesznek még Falcsik Mari és Đorđe Kuburić is.

Beszédes István, szervező: „A kiralitásnál - ami egyébként a hívószava ennek a fesztiválnak – ebben éppen az az érdekes, hogy egy bizonyos tárgyat milyen szemszögből, hogyan világít meg egy-egy szerző. Tehát változik saját tükörképünk is, és minden tárgy tükörképe, pontosabban a kiralitásban nem igazán a tükörkép változik meg, hanem maga a tárgy mozdul el. Tehát ez egy érdekes felvetés, és e köré épült. Általában a hívószavaink inkább egy játékos teret szoktak teremteni a fesztivál köré, tehát nem erre készülnek a szövegek, egy olyan hívószót szoktunk választani, ami tudja őket bizonyos szempontból csoportosítani.”

Az első vajdasági online irodalmi folyóirat fesztiválja egész hétvégén tart, pénteken a helyi Mojo klubban improvizatív zenei koncerttel is készülnek. Az irodalmi és zenei kínálat mellett pedig a képzőművészet is helyet kapott, hiszen Torok Melinda A zsebműterem tükrei című kiállítása is megtekinthető az Alkotóházban a rendezvény idején.

Zenta
zEtna Irodalmi Fesztivál
Szegedi-Szabó Béla

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.