Ugrás a tartalomra

Zenetábort tartanak az óbecsei Népkönyvtárban

2020.08.24
17:34
2020.08.24
17:43
Forrás
Pannon RTV
A legkisebbeknek délelőtt zeneműhelyt szerveznek, a nagyobbak délután hangszeres és énekórákon vesznek részt.

Mondókákat mondanak és gyermekdalokat énekelnek magyarul is, szerbül is a gyerekek az óbecsei Népkönyvtár udvarán. Az apróságok otthon is megmutatják, mit tanultak itt. Jankáért a nagymamája érkezett. Prax Éva, Óbecse: ƒ„Nagyon élvezi, alig várja, hogy jöjjön. Szereti a társait, vannak régi ismerősök, újból találkoztak, úgyhogy meg van elégedve.”

Délutánonként a gitározás, basszusgitározás, zongorázás, dobolás, hegedülés, cimbalmozás, valamint a pop- és rockéneklés alapjaival ismerkednek a résztvevők. Az óbecsei Teleki Áron most harmadszor vesz részt ebben a táborban. „Azelőtt kettőször gitárral, most úgy döntöttem, hogy cimbalom, és mellé még gitározok is. A cimbalom eléggé érdekes hangszer, azért tetszik, mert nagyon jó rajta játszani.”

Az idén először lehet cimbalmozni a táborban. Az óbecsei gyerekek a Forrás MNKOK jóvoltából ismerkedhetnek a hangszerrel, a Csoóri Sándor Alap támogatásával pedig sikerült egy cimbalomhoz is hozzájutni. A hangszert sokan keverik a citerával. Cseszák Zsombor, Óbecse: „Pár éve már hungarikum a cimbalom, egyébként a citerafélék családjába tartozik, akkorát nem tévednek tehát ezzel kapcsolatban. Az is érdekesség, hogy Allaga Gézát, aki Óbecsén született, a cimbalomoktatás atyjának tekintjük, tehát ilyen kötődése is van az óbecseieknek a cimbalomhoz.”

A könyvtárban ez már a harmadik zenetábor. Évről évre nagyobb az érdeklődés iránta. Đijanta Lovas, igazgató, Népkönyvtár, Óbecse: „Ezek a kicsiknek tartott foglalkozások és a hangszeres tanulás is nagyon kreatív, a gyerekek ezzel ki tudják tölteni a szabadidejüket, másrészt pedig az is bizonyított, hogy a zene nagy hatással van a gyerekek fejlődésére már a korai szakaszban is: jobbak a motorikus képességeik, a memóriájuk, és más képességeik is fejlődnek általa.”

Az óbecsei zenetábor csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart.

Óbecse
Népkönyvtár
zene
zenetábor
gyerekek
cimbalom
gitár
dob
hegedű

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.