Ugrás a tartalomra

Zengő Délvidék Temerinben (videó)

2017.01.22
11:50
Temerinben negyedik alkalommal szervezték meg a Zengő Délvidék népzenei szemlét
Temerinben negyedik alkalommal szervezték meg a Zengő Délvidék népzenei szemlét. A rendezvénynek idén kevesebb résztvevője volt, mint két évvel ezelőtt: a szervezők szerint egyrészt a generációváltás, másrészt más magyar kultúra napi rendezvények miatt, amelyeket egy időben szerveztek. A Zengő Délvidék népzenei szemlének idén 7 fellépője volt, közülük mindössze három fért bele a szervezők által megszabott korhatárba. Egyik ilyen résztvevő a péterrrévei Korhely zenekar. Bolyos Miklós, Korhely Zenekar, Péterréve: „Mi már a kezdetektől itt vagyunk, ami azt jelenti, hogy idén negyedik alkalommal vagyunk itt a Zengő Délvidéken, mindig szívesen jövünk ide muzsikálni, hiszen azt gondoljuk, hogy a dél-alföldi népzene egy olyan muzsika, amit ápolni kell, aminek a hagyományát éltetni kell.”



A negyedik alkalommal és egyébként két évenként megrendezésre kerülő szemle a fiatal, 15 és 30 év közötti népzenészek erőpróbája. Szabó Gabriella, szervező: „Annak idején úgy álmodtuk meg ezt, hogy a fiataloknak legyen ez egy bemutatkozási lehetősége, tehát, hogy a fiatalokat serkentsük arra, hogy foglalkozzanak a saját vidékük hagyományával.” zengo delvidek temerin 3 A rendezvény őrzi és ápolja a dél-alföldi népzene és hagyományok kincstárát, és egyúttal Bodor Anikó népzenekutató munkásságának állít emléket. Vakler Anna, népi énektanár, Liszt Ferenc Zeneakadémia, Budapest: „Ő egy annyira biztos pont volt szakmailag, nemcsak számomra, hanem mindenkinek, az egész vajdasági népzenei mozgalomnak, mindig lehetett hozzá fordulni, mindig előre vitte a szakmai munkánkat, és emellett egy olyan emberi méltóságot sugárzott, olyan mércét biztosított, amihez nagyon jó volt igazodni.” zengo delvidek temerin 2 A szemle nem versenyjellegű, de szakzsűri értékeli a fellépők teljesítményét. Idén Vakler Anna, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi énekszakos tanára, Németh Ferenc, a Zenetudományi Intézet nyugalmazott munkatársa és Borsi Ferenc csókai származású citeraoktató értékeltek. A résztvevők között péterrévei, csantavéri és temerini zenekarok szerepeltek. A szemle a Csalóka zenekar fellépésével zárult.
Temerin
Zengő Délvidék
népzenei szemle

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.