Ugrás a tartalomra

Zentán járt a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes

2019.08.31
15:46
2019.08.31
17:59
Forrás
Pannon RTV
A sikeres dél-bánáti turné után a Tisza-parti városban mutatta be Ember az embertelenségben című táncszínházi előadását.

A Fölszállott a páva-különdíjas társulata a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából 100 külhoni településre juttatja el az elmúlt száz év magyar történelmére reflektáló előadását.

A kis emberek sorsát bemutató előadás azt tárja a nézők szeme elé, hogyan szakadtak ketté országrészek, falvak, családok. Bár az előadás szereplői fiatalok, mindnyájukra mély hatást tett mindaz, amit a próbafolyamat során megtudtak a múltról.

Szántó Adrienn, táncos, Bekecs Néptáncszínház, Nyárádszereda, Románia: „Azt hiszem, hogy így, 25 évesen beteljesült a magyarságtudatom ezzel az előadással, és úgy érzem, hogy méltón tudom képviselni a magyarságot ezzel az együttessel, ezzel az előadással.”

Nagy Keresztesi Tamás, táncos, Bekecs Néptáncszínház, Nyárádszereda, Románia: „Tapasztalataink szerint és az élményekből, amit az eddigi előadások adtak nekünk, azt látjuk, hogy megértik az emberek az előadás üzenetét, és mélyen átérzik nem csak otthon, nálunk, hanem akár Délvidéken, Felvidéken vagy az anyaországban, bárhová megyünk. Kárpátalján is már megfordultunk. Mindenhol érzik, és tényleg szívükön viselik ezt az ügyet a magyarok.”

A trianoni évfordulóra elkészített előadás 100 állomásos turnéja az együttes szerint tisztelgés azok előtt, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsó sorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek. Benő Barna-Zsolt, igazgató, Bekecs Néptáncszínház, Nyárádszereda, Románia: „Igyekeztünk többsíkúvá tenni az előadást, hogy ha maga a jelenet a realitást tükrözi, akkor jöjjön be egy szürreális világ vagy a vetítéssel, vagy a fényekkel. Ha pedig elemeltebb, akkor pont a képek, a háború realitása vezesse a nézőket tovább.”

A nagy sikerű táncszínházi előadást már játszották egyebek mellett Versecen, Hertelendyfalván és Torontálvásárhelyen is.

Zenta
Bekecs Néptáncegyüttes
Nyárádszereda
dél-bánáti turné
Ember az embertelenségben
táncszínház
néptánc
Fölszállott a páva
Trianon
Románia

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.