Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zentán a nemzeti összetartozás jegyében számos népművelő, néptáncos és népdalénekes lépett fel

2022.08.15
11:06
2022.08.15
15:29
Forrás
Pannon RTV
Zenével, tánccal tisztelegtek a magyar és szerb népi kultúra és az 50 éves táncházmozgalom értékei előtt Zentán.

A Hagyományéltetők kultúrköre népművészeti programsorozat célja a magyarság összetartozásának erősítése, melynek kiváló eszközei lehetnek a zenei hungarikumok.

Nagyvárad után Zentán is megszervezték a Népművészeti találkozót. Az eseményt a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány szervezte. A magyar és szerb hagyományéltetők találkozója egyfajta tisztelgés egymás kultúrája iránt.

Eredics Gábor, a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke: „Az itteni magyar közösség összetartozását erősíteni tudjuk. Gyönyörű volt látni, olyan erő volt itt a táncban, az énekben a tamburazenében, ami az anyaországi előadókat is elragadná, és nagyon sokszor példát is ad az erő, a kiállás, amit a kisebbségben működő szólistáink, zenészeink, együtteseink mutatnak.”

 

 

 

Pannon RTV

Csizmadia János azt mondta Kupuszina egy zárt közösség, és teljes autentikus magyar hagyománykörrel rendelkezik. Viszont más magyar közösségeknél ez nincs okvetlenül így.

Csizmadia János, néprajzi gyűjtő, Kupuszina: „Azok a vajdasági magyar települések, akiknek a szomszédságában szerb települések, illetve német települések voltak, azoknak a hagyományaik, a táncaikban a népdalaikban igenis fellelhető a más népek hagyománya. Ezek az interetnikus kapcsolatok nagyon is nyomon követhetőek.”

A Zentai Magyar Kamaraszínházban a nemzeti összetartozás jegyében számos népművelő, néptáncos és népdalénekes lépett fel. Az eseményen az ötven éves jubileumát ünneplő táncházmozgalom kitüntetett szerepet kapott.

Zenta
táncházmozgalom
Zentai Magyar Kamaraszínház

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.