Ugrás a tartalomra

A zombori magyarság is megünnepelte a szabadságharc évfordulóját

2018.03.17
09:27
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a zombori Magyar Polgári Kaszinó tegnap az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

A megemlékezés a magyar Himnusszal kezdődött.Karcher Erzsébet, elnök, Magyar Polgári Kaszinó, Zombor: „A Magyar Polgári Kaszinó hosszabb idő után 1989 óta, akkor kezdte az újabb megemlékezéseket és azóta folyamatosan minden évben megrendezésre kerül március 15-én az emlékműsor.”

A Magyar Polgári Kaszinóban működik egy műemlékvédő és hagyományápoló szakkör, amely nagy hangsúlyt fektet Schweidel József emlékének ápolására.

Rezicska Károly, alelnök, Magyar Polgári Kaszinó, Zombor: „Nagyon nagy hagyománya van, itt egy igazi Schweidel-kultusz létezik Zomborban. Ezt a kaszinó már sok éve átvette, de amióta elkészült az új mellszobrunk, sokkal illedelmesebb, kellő módon tudunk megemlékezni Schweidel Józsefről.”

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának államtitkára. „Egyrészt maga a forradalom és a szabadságharc az a magyar nemzet legnagyobb ünnepe és ebben a szabadságharcban tudjuk, hogy sok nemzetiség esett el, sok nemzetiség harcolt a magyar függetlenségért.”

 

Zsigó Róbert államtitkár és Maruzsa Zoltán, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára egy magyar címerrel lepte meg a házigazdákat.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Annak idején Magyarország határai gyökeresen eltértek a maitól és mondhatjuk azt, hogy a teljes magyarság közös emléke, közös történelmi évfordulója 1848/49, ezért nem meglepő, hogy mindenhol a Kárpát-medencében megemlékezünk erről.”

Az ünnepi köszöntők után a Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Petykó Csaba konzul felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét.

Baja és Zombor között évtizedekre nyúlik vissza a barátság - mondta Vedelek Norbert, Baja alpolgármestere. „2016-ban ünnepeltük a két város 50. testvérvárosi évfordulóját, ekkor Zombor várost láttuk vendégül a halászléfőző népünnepélyünkön, hisz ez nálunk hagyomány, hogy mindig van egy díszváros vendégünk és ez Zombor volt.”

Az ünnepi műsor koszorúzással zárult.

Zombor
szabadságharc
Magyar Polgári Kaszinó

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.