Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A zsidó kulturális hagyaték értelmezése és bemutatása

2019.10.30
18:06
2019.10.30
18:37
Forrás
Pannon RTV
Előadást tartottak a zsidó kulturális hagyaték értelmezéséről és bemutatásáról a Szabadkai Városi Múzeumban. A rendezvény az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretein belül valósult meg.

Plátup Péter minden évben nagy lelkesedéssel vesz részt a fesztivál előadásain: „Nemcsak ezt, az egész idei zsidó fesztiválnak gazdag programja van és feltételezem, hogy itt sokat fogok megtanulni a zsidó kultúráról, a zsidó történetekről és egyszerűen az egész zsidóságról.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A múzeum egy olyan projekt keretein belül szervezte meg ezt az előadást, amely az újrafelfedezés nevet viseli - mondta Mihajlovity Anikó. A Szabadkai Városi Múzeum múzeumpedagógusa: „A jövő év folyamán elkészül nálunk egy kiállítás a zsidó kultúrával kapcsolatban. Ezért gondoltuk azt, hogy egy ilyen kis felvezetésképp ezt az előadást megtartjuk, hiszen egy az, hogy mi is tanulunk belőle, kettő, hogy az embereknek is, a látogatóknak, az érdeklődőknek felhívjuk a figyelmét, hogy egy ilyen lesz nálunk és egy kicsit felizgatjuk őket ilyen téren, hogy jöjjenek el hozzánk megnézni egy ilyen típusú kiállítást.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Toronyi Zsuzsanna, a budapesti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója első ízben tartott előadást a fesztiválon. Szerinte fontos, hogy az emberek megismerjék, hogyan kell egy kultúrát értő dolgon feldolgozni és láthatóvá tenni: „Ha egy városban van egy zsidó örökség, egy látható, érezhető zsidó örökség akkor ennek milyen elemei vannak, hogy tudjuk ezt megismerni, hogyan tudjuk a kultúrából fakadó módon értelmezni és milyen módjai vannak annak, hogy ezt bemutatjuk a közönségnek is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szabadkán az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál csütörtökön zárul egy szerb nyelvű előadással, amelyet a Kosztolányi Dezső Színházban tartanak este fél 8-tól.

Zsidó Kulturális Fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű