Ugrás a tartalomra

A zsidók deportálásának 74. évfordulójáról emlékeztek meg ma Szabadkán

2018.06.15
13:26
2018.06.15
17:21
Forrás
Pannon RTV
Az önkormányzat és a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői a vasúti teherpályaudvarnál, az egykori gettó helyén emelt emlékműnél helyezték el a kegyelet virágait és tartottak rövid istentiszteletet.

1944. június 16-án a teherpályaudvarról indult meg a szabadkai zsidóság deportálása - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség tagja. „Marhavagonokba való bevagonírozása, ahogy szoktuk mondani, és a haláltáborok felé szállították őket el.”

A városban abban az időben a lakosság 3-4 százalékát tette ki a zsidóság számaránya, nagyjából 3600-an éltek itt, de a környékbeli településekről begyűjtöttekkel együtt mintegy négyezer zsidót deportáltak - mondta Halbrohr Tamás. Hozzátette: „A deportált zsidók egy része nem Auschwitzbe lett elküldve, különböző okokból, hanem Ausztriába, illetve a cseh és az osztrák határra, mezei munkára. És így az édesanyám és a hat hónapos nővérem túlélték a deportálást.”

A vasúti teherpályaudvar mellett létesített egykori gettó helyén emelt emlékműnél Szabadka Város önkormányzata, és a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői koszorúztak. A megemlékezés istentisztelettel ért véget.

deportálás
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.