Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zsongott a város - Múzeumok Éjszakája volt Szabadkán

2022.05.15
09:02
2022.05.16
20:48
Forrás
Pannon RTV
Több ezer látogatóval teltek meg Szabadka kulturális intézményei a Múzeumok Éjszakáján szombaton. Kiállításokkal, könyvbemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket.

A szabadkai kukucskáló séta már 18 órakor elkezdődött. A szervezők minden korosztály számára érdekessé tették a városi felfedező körutat. Rudić Piroska már évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakáján.

Rudić Piroska: "Érdekel Szabadka múltja, a szecesszió, az épületek, az utcák, a terek, a parkok és a szobrok, valamint a kultúra is. Tehát minden, ami körülvesz bennünket. Egyszerre az ember végig tudja járni."

A sétán főként az észak-bácskai város jelentős építészeti remekeivel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolni. A feladványokhoz mindenki kapott egy füzetet. Aki pedig helyesen válaszolt a kérdésekre, jutalomban is részesül majd.

Rumenyákovity Szilvia,a Népkör Magyar Művelődési Központ  művelődésszervezője: "A Népkörrel indul, és a Népkörrel zárul a séta. Ezt a füzetet megkérjük, hogy az érdeklődők dobják be a Népkör postaládájába, és mi ezeket át fogjuk nézni. Pár hét múlva pedig sorsolni fogunk kisebb ajándékokat."

A Városi Múzeumban több ideiglenes és állandó tárlat is várta a műkedvelőket. Az egyik ilyen kiállítás egy IPA határon átnyúló együttműködési projektnek köszönhetően valósulhatott meg, és még több napig látogatható.

Mihájlovity Bába Anikó, a Városi Múzeum igazgatója : "Ennek a kiállításnak a címe, Historizmus a Bácskában - Szabadka. Ezen belül a félemeleten megtekinthetik a hétköznapi életnek a tárgyait, illetve a szakrális tárgyakat, amely ehhez a korhoz kötődik. Tehát a historizmust, a neobarokkot, a neoklasszicizmust. Viszont az első emeleten az egész folytatódik, ahol maga a historizmus átnyúlik a szecesszióba."

A Múzeumok Éjszakájával nem ért véget a programsorozat a Városi Múzeumban. Május 20-ig tart ugyanis a Múzeumok Hete, amelyre újabb előadásokkal, zenés rendezvényekkel és könyvbemutatóval is készülnek.

Szabadka
múzeumok éjszakája
kultúra
múzeum
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.