Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

103 éve volt a nagy nemzetgyűlés Újvidéken

2021.11.26
12:14
2021.11.26
19:20
Forrás
Pannon RTV
103 évvel ezelőtt, 1918. november 25-én tartották a nagy nemzetgyűlést Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról.

Ezt ünnepelték tegnap este a Szerb Nemzeti Színházban. Az ünnepségen díjakat is kiosztottak. A Mihajlo Pupin-díjat Vasilije Krestićnek ítélték oda, a kulturális tevékenységért járó Fehér Ferenc-díjat Jovan Adamovnak, a Zeneszerzők Szövetségének elnöke kapta. Az oktatás területén elért eredményekért Dušan Simić, szerb nyelv és irodalom tanár kapott díjat, a Momčilo Tapavica nevét viselő díjat Ivana Španović atléta kapta, míg a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményekért Milanka Furtula kapta a Milica Topić-díjat.

Pannon RTV

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „1918. november 25-e, amelynek 103. évfordulóját ünnepeljük, egyszerre volt a vég és a kezdet. A vég, mert aznap tartották a Nagy Nemzetgyűlést itt, Újvidéken, amely egy évszázados történelmi folyamat záró aktusa volt, amely páratlan, kitartó küzdelem volt a szerb nemzeti és vallási identitás megőrzéséért, a szabadságért és az anyaországgal való egyesülésért. A kezdet azért, mert eljött a szabadság ideje mindazok számára, akik a mai Vajdaság területén éltek és élnek, függetlenül a nemzeti és vallási, vagy bármilyen hovatartozástól, eljött a szabadság ideje.”

Újvidék
Igor Mirović
megemlékezés

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.