Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

115 személyt kezelnek a Szabadkai Közkórház Covid-részlegén

2020.07.24
15:45
2020.07.24
17:17
Forrás
Pannon RTV
115 személyt kezelnek jelenleg a Szabadkai Közkórház Covid-részlegén - mondta el dr. Gordana Krtinić, az egészségügyi intézmény igazgatóhelyettese.
Pannon RTV/Tímár Zsolt - illusztráció

Közülük 9-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Három páciens állapota súlyos, öten nem invazív lélegeztető segítségére szorulnak, míg egy páciens oxigénkezelést kap. A többi beteg állapota stabil.

Az elmúlt 24 órában 27 személyt vizsgáltak meg koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel a Szabadkai Közkórház Covid-rendelőjében. Ezek közül 12 beteget tartottak benn kórházi kezelésre, 7 személyt pedig kiengedtek a kórházból, ők otthon folytatják a lábadozást. Ide egyébként a Harambašić utcai és a Kumičić utcai Covid-rendelőkből utalják a betegeket.

A Szabadkai Közkórház egyik koronavírussal fertőzött dolgozóját, valamint a Szabadkai Gerontológiai Központ fertőzött felhasználóit is az intézmény Covid-részlegén kezelik.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Mindazoktól a páciensektől, akiket a Szabadkai Közkórház Covid-rendelőjébe utalnak koronavírus-fertőzés gyanújával, törletet vesznek, az orrukból és a garatjukból. Ezeket a mintákat később a Szabadkai Közegészségügyi Intézetbe küldik analízisre.

A Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese elmondta, a PCR teszt egy megbízható eljárás, amellyel bizonyítható a vírus jelenléte a légutakban. A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a tünetek észlelése után minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Dr. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes, Szabadkai Közkórház: „Miután felismertük a betegség tüneteit, a legjobb, azaz a légmérvadóbb mintákat akkor kapjuk, ha a törletet a tünetek megjelenését követően, a harmadik és hetedik nap között vesszük le, ilyenkor kapjuk gyakorlatilag a pozitív minták legnagyobb hányadát. Ami a PCR tesztnél fontos, és leginkább okoz kételyeket a metódus érvényességével kapcsolatban, az az, hogy miért fordulhat elő a hamis negatív minta. Ugyanis, ha a felső légutakban megtalálhatóak a vírus génjei és részecskéi, akkor ez a metódus a későbbiekben teljesen automatizált, és hibátlanul működik.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt - illusztráció

18 lélegeztetővel rendelkezik a Szabadkai Közkórház, ismertette az egészségügyi intézmény igazgatóhelyettese.

„Ezek közül egy mobilis, azaz mozgatható készülék, míg a többi 17 lélegeztető, hogy úgy mondjam, nem mozgatható. 10 lélegeztető-készülék különböző műveleti lehetőséggel rendelkezik, azaz különböző üzemmódokban dolgozhat, az úgynevezett high flow-ban is. Ez rendkívül fontos azon páciensek részére, akiknek nincs szükségük mesterséges lélegeztetésre, csak intenzív oxigénes ápolásra. Tehát ezek a lélegeztetők gyakorlatilag ilyen üzemmódban is működhetnek, ezt a segítséget is nyújthatják.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet akkreditált laboratóriumában vizsgálják és analizálják az odaérkező mintákat. Az eredmények egy napon belül megvannak.

Szabadka
Közkórház
kórház
Covid
covid-részleg
Gordana Krtinić

Most

12:24

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.