Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

2022.04.06
12:02
2022.04.30
10:58
Forrás
Pannon RTV
A tanács tagjairól a Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén döntenek. A képviselők emellett a város egyes részeinek szabályozási tervéről és több közvállalat igazgatójáról is szavaznak majd.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Habár törvényileg kötelező a nemzetileg többszínű önkormányzatokban, a nemzetek közötti viszonyügyi tanács közel 15 éve nem létezik Szabadkán. A hosszú kihagyás után azonban ismét megalakul majd. Ennek jogi kereteit még februárban meghatározták a képviselők, a következő ülésen pedig a tanács tagjairól döntenek majd – emelte ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

„Tíz tagú lesz ez a testület. Kettő tagja a szerb nemzetnek lesz, nyolc pedig a nemzeti kisebbségeknek. Ami a nemzeti kisebbségek helyét illeti, négy hely illeti meg a magyar nemzeti közösséget, illetve egy-egy hely a horvát, a bunyevác, a roma és a montenegrói nemzeti közösséget.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Napirenden szerepel majd a nagybani piac és a tűzoltóállomás áthelyezése is. Előbbi a Sziváci Úton, utóbbi pedig a Radić Fivérek utca végén kap helyet. Emellett szigorítanak majd az építkezési feltételeken is.

„A lakásépítés feltételeit fogjuk megszigorítani, annak érdekében, hogy a magasságokra vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával és más szabályok tiszteletben tartásával a városnak a jellegét, lelkületét meg lehessen őrizni.”

A Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén több közvállalat igazgatójáról is döntenek majd.

Szabadka
Pásztor Bálint
Szabadkai VKT
Dr. Pásztor Bálint

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22, Frissítve: 15:40

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.