Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

15 éves az MTTK, 150 éves a szabadkai tanítóképzés

2021.10.19
14:05
2021.10.19
16:44
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Emellett 150 éves a szabadkai tanítóképzés. A két évforduló jegyében az intézmény rendezvénysorozatot szervez ebben a tanévben.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A rendezvénysorozat a Köteteinkről kötetlenül című programmal indult. Az MTTK munkatársai mutatták be kiadványaikat. Jövő héten a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Al-Duna Műhelye által végzett székelykevei etnográfiai gyűjtőmunkát mutatják be. De a későbbiekben szó lesz a 150 éves szabadkai magyar nyelvű tanítóképzésről, és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának bemutató foglalkozása is színesíti a programokat - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Horák Rita, nemzetközi kapcsolatokkal megbízott dékánhelyettes, MTTK: „A sok esemény mellett, ami előttünk áll még egyéb rendezvényeket is beiktattunk a jubiláris ünnepség sorozatunkba. Ide tartozik a karunk konferenciája is, amelyet idén 15. alkalommal szervezünk meg. Ennek témája a Fenntartható örökség. Ez egy nemzetközi tudományos konferencia, amely igen nagy érdeklődést váltott ki, annak ellenére, hogy idén online szervezzük meg. Több mint 100 résztvevő jelentkezett be erre a konferenciára.”

Az MTTK 2020-ban a bajai Türr István Múzeummal és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve nyertese lett egy határon átívelő IPA projektnek, amelynek címe Több, mint érték - Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása. A projekt megvalósítása megerősíti a három szakmai intézet között a közös kulturális örökségen alapuló együttműködést - hangzott el az eseményen.

Raffai Judit, tudományos ügyekkel megbízott dékánhelyettes, MTTK: „Ezen a projekten belül egy hihetetlenül érdekes és izgalmas témát próbálunk feldolgozni. A projektnek nem véletlen az a neve, hogy Több, mint érték - Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása, ugyanis megpróbáljuk azt a tudást valahogy továbbadni, illetve először kutatott formában dokumentálni és továbbadni, ami a mi elődeinknek mindennapos volt, és napjainkra pedig kiveszőben van, és ami alapvetően segíti a földön a fenntarthatóságot.”

Az MTTK napja is közeledik, ezt hagyományosan november 25-én ünneplik.

MTTK
Szabadka
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Köteteinkről kötetlenül
évforduló

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű